Europalederna i Sverige
Visst är det fascinerande att tänka att du vandrar längs en led som börjar just här i Sverige men samtidigt slutar så lång bort. Att en vandring genom kulturskog till odlingslandskap, genom kustlandskap och vildmark kan sluta med att du blickar ut över Adriatiska havet inte långt från Trieste. Ett första steg har sällan varit så naturskönt.
Möt varandra genom vandringen
Europalederna kom till för ge uttryck för samhörighet mellan människor från olika delar av Europa genom att lära känna och uppleva kultur och natur genom vandringen. För det går faktiskt att vandra hela vägen från Nordkap till Sicilien – men vill du börja här hemma med europalederna i Sverige kan du ge dig ut på europaled 1 (E1) – från Varberg till Grövelsjön, eller följ europaled 6 (E6) som går sträckan Malmö-Grisslehamn.
E1 och E6 – en sammankoppling av regionala leder
I Sverige har de två europalederna skapats (på initiativ av STF) på så sätt att befintliga regionala leder knutits samman på ett naturligt sätt. Lederna är väl markerade och ofta försedda med rast- eller vindskydd, emellanåt också med toaletter, vatten och eldplats. I närheten av vissa leder finns även möjlighet till bekväm nattvila på någon av STFs alla boenden. Du kan läsa mer om STF-boenden i anslutning till etapperna under respektive ledsida för E1 och E6.
De vanligaste frågorna om Europalederna hittar du på Fakta om Europalederna.
Vem kan vara med?
Att vandra på regionala och lokala leder är faktiskt varken krångligt eller beroende av några särskilda förkunskaper. Du bör ju självklart förse dig med bra skor och regntåliga kläder, men utöver det så är nyfikenhet och en bra karta din bästa kompass. Generellt brukar man säga att det passar bra att vandra på de här lederna från tidig vår till senhösten.
Alla svenska leder längs Europaleden
Nedan finns alla svenska leder som ingår i den svenska delen av Europaleden listade.