Norrsken STF Abisko

Upptäck norrsken i Abisko

Har du aldrig upplevt norrsken - eller kan du inte få nog och vill se det igen? Abisko nationalpark har världens bästa förutsättningar för att se norrskenet. Välkommen upp att se norrsken på första parkett.

Människan har fascinerats av norrsken i hundratals år och folk från hela världen kommer till Sverige och STF Abisko Turiststation för att få uppleva den gröna himlen under vinterhalvåret. Norrsken, eller polarsken, är ett ljusfenomen som uppstår när laddade partiklar från rymden accelereras till höga nivåer och sedan träffar jordens magnetiska fält.

Jaga norrsken i Abisko Nationalpark

norrsken i abisko nationalpark
Norrskensspaning sker bäst till fots under bar himmel, och här gäller det att du stannar upp när du får chansen och njuta så länge du kan. En kväll i Abisko nationalpark kan ge dig ett färgsprakande minne för livet. Förväntansfulla gör vi oss redo för en spännande och genuin norrskensjakt. Med tända oljelampor i handen går vi ut i den mörka polarnatten. Under kvällen stannar vi till på passande platser i nationalparken för att spana efter norrskenet och lära oss mer om det.

Läs mer och boka

STF Aurora Sky Station – världens bästa ljusupplevelse

Norrsken i Abisko
Uppe på STF Aurora Sky Station finns en stor utomhusterrass och ett utkikstorn där du kan stå och uppleva norrskenet och stjärnhimlen. Inne finns en norrskensutställning som på ett enkelt sätt beskriver vad ett norrsken är. Passa även på att njuta av en fyrarättersmiddag med lokala norrländska smaker samtidigt som norrskenet dansar vilt utanför fönstret. Ett minne för livet!

Läs mer och boka

Norrskensnatt i Abisko

Norrsken i Abisko
Efter en trerättersmiddag i restaurang Kungsleden på STF Abisko Turiststation tar du liften upp till STF Aurora Sky Station. Turen i stolsliften över nationalparkens sluttningar som tar cirka 20 minuter är en upplevelse i sig när ögonen vänjer sig vid mörkret och allt fler stjärnor börjar tindra på natthimlen. Väl uppe är förutsättningarna i det närmaste idealiska – ofta klara polarnätter, milsvid utsikt över fjäll och dalar runt omkring med nästan inget störande bakgrundsljus från vägar, byar och samhällen.

Läs mer och boka

Norrsken ihop med STF Kiruna Lokalavdelning

Norrsken i Abisko

Gå på norrskensjakt ihop med STF Kiruna Lokalavdelning. Efter en föreläsning serveras julgröt innan ni tillsammans åker upp till STF Aurora Sky Station för att förhoppningsvis ser norrskenet på bästa tänkbara plats.

Läs mer och boka

Är det norrsken i Abisko idag?

På STF Aurora Sky Station, ett av världens bästa ställen att se norrsken på, finns även en webbkamera uppsatt. Från soffan hemma kan du se norrsken i realtid.

Tänk lager på lager för att hålla dig varm. Glöm inte bort att det också går utmärkt att hyra kläder om du inte har alla plagg, du kan hyra varma kläder på STF Abisko Turiststation.

  • Närmast kroppen har du ett underställ i syntet eller ull och som mellanlager en tröja och byxor av ull eller fleece.
  • Ta på dig en varm jacka och gärna ett par överdragsbyxor.
  • Sätt på dig rymliga skor som har plats med extra strumpor – det är viktigt att tårna kan röra sig.
  • På med varm mössa, halsduk och varma vantar – gärna tumvantar med fingervantar under.
  • Undvik att bada eller duscha innan du går ut och använd inte vattenbaserad hudkräm då den kan orsaka förfrysningar.

Så fotar du norrsken

Att fotografera norrsken är inte enkelt, men lyckas du får du fantastiska bilder med hög wow-faktor. Från vinterhalvåret, från november och fram till slutet av mars, är det störst chans att få uppleva ljusfenomenet. För att kunna fotografera det krävs tålamod, laddat kamerabatteri och varma kläder (ta på dig vantar som tillåter dig hantera din kamera). Använd ett stativ, fjärrutlösare och lång slutartid (4-12 sekunder) – men glöm inte att prova dig fram då norrskenets styrka varierar. Ett vidvinkelsobjekt gör att du får med mer av himlen. Glöm inte heller att kontrollera så du ställt in fokus på oändlighet. Lycka till!

Mer om Norrsken

Se filmen nedan för mer inspiration!

STF Aurora Sky Station

Vad vill du göra mer?

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.