Mat i Abisko

Fyra matupplevelser värda en omväg

Finns det något bättre än en riktigt god och innovativ matupplevelse? Vi har listat fyra restaurangfavoriter, från norr till söder, som alla är fått utmärkelser i White guide - en guide där 600 restauranger årligen får en eftertraktad plats i. Låt matresan börja!

Fäviken Magasinet

Magnus Nilssons kultkrog Fäviken Magasinet har blivit en riktig publikmagnet, både för svenska och inresta foodies. Med ett tydligt kretsloppstänk har man ett passionerat sätt att se på råvaran och gör precis som man alltid gjort på Jämtlands fjällgårdar. Följer årstidernas variationer och traditioner och lever med bygden. Menyn är fast och kostar 3000 kr per person, men precis som längden på väntelistan antyder bjuds man också på en matupplevelse för livet.
Var: Fäviken 216, 830 05 Järpen — Jämtland (15 km från Åre)
White Guide poäng: 95
Bo här: STF Södergården Vandrarhem

Daniel Berlin Krog

Ryktet om Daniel Berlins innovativa matlagning har nått långt utanför Sveriges gränser. Den lilla familjerestaurangen i Skåne Tranås är ständigt fullbokad, så här gäller det att vara ute i god tid med sin bordsbokning. Här erbjuds en fast meny för lunch och middag tillsammans med välkomponerade vin- och juicepaket. I den privata matsalen som är en egen del av krogen tar man emot sällskap från 6 till 10 personer, en perfekt plats för dig som vill avnjuta upplevelsen med vänner eller familj.
Var: Diligensvägen 21, 273 92 Skåne Tranås
White Guide poäng: 92
Bo här: Munkamöllan Logi Vandrarhem

Bhoga Restaurang

På Bhoga serveras mat förädlad på råvaror från svenska och lokala gårdar. Här låter man fantasi, säsong och tillgången hos producenterna bestämma vilka råvaror som hamnar på kvällens meny, vilket gör att rätterna ofta byts ut dag för dag. Som gäst väljer man en meny om fem rätter, som kan utökas till sju, eller nio där de sistnämnda menyerna kryddas med ett antal överraskningar. Under vardagarna tisdag- torsdag kan man dessutom avnjuta en prisvärd 3-rätters meny.
Var: Norra hamngatan 10, 411 14 Göteborg — Göteborg
White Guide poäng: 87
Bo här: STF Göteborg City Hotell och STF Göteborg/Stigbergsliden Vandrarhem

STF Abisko Turiststation

Den omtalade restaurangen på STF Abisko Turiststation har också lyckats med bedriften att få en rekommendation i White Guide. Restaurangen omnämns som en grön oas mitt i den vidunderligt vackra nationalparken och uppmärksammas för sin genuinitet och det starka inslaget av grönt, hållbart och närproducerat. Extra plus ges också för den storslagna utsikten och förmågan att med varsamhet tillaga fisken, köttet, bären och fjällörterna som finns utanför knuten.
Var: STF Abisko Turiststation, 981 07 Abisko
White Guide poäng: Under 60 poäng.
Bo här: STF Abisko Turiststation