
Äkta njutning för öga och gom på vallåsens värdshus
På den halländska åsen serveras strålande mat tillagad med kreativitet och framförd med en härlig känsla av kvalitet, passion och nyfikenhet! Ren njutning för öga och gom. Så lyder ett av flera fina omdömen. För Vallåsens värdshus berör. Platsen, människorna och maten. Kökschef Moa Källén hämtar råvaror från den egen trädgården, skogen och närliggande producenter. Med passion för det äkta och rena skapar hon magi i köket.
STF Våxtorp/Vallåsens Värdshus
Småländska klassiker vid Ronnebyåns kant
Alldeles vid kanten till Ronnebyån och den gamla kvarnen ligger matsalen på Korrö. Här kan du njuta smörstekt gös eller småländsk råbiff. Småländska och svenska klassiker på råvaror hämtade från jord, skog och vatten med ekologiska och närproducerade råvaror i fokus. Kanske drar du själv upp fisken ur ån?
Omtalade smaker på STFs högst belägna fjällstation
På STFs minsta och högst belägna fjällstation står den vällagade, lokala maten och det goda värdskapet i fokus. Här lagas nästan allting från grunden, och det jobbas hårt för att minimera svinn och miljöpåverkan. Fikat är såklart hembakt och fruktsoppan tillagas efter samma recept som 1913. Likaså den omtalade trerättersmiddagen är en riktig Blåhammarklassiker, gjord på lokalt kött eller fisk från Jämtland och Härjedalen. Middagen inleds traditionsenligt klockan 18 varje kväll med en presentation av menyn som serveras med ett välkomponerat dryckespaket. En garanterad smakupplevelse utöver det vanliga!
Långa kok, stoppade korvar och krogrökta råvaror
Den lilla matsalen på Bo Pensionat bjuder på ett stilla sorl, den grönskande trädgården på sköna viloplatser. Maten är central. Här finns kärlek till mat, och det bräseras, långkokas, stoppas korv och röks fisk och kött. Allt från Ölands rika skafferi. En genuin pensionatsupplevelse.
Med passion för skånska viner på Ivögården
Egenproducerade viner från lokala stockar! På sköna och mytomspunna Ivö hittar du Ivögården. På vägen ner mot den gamla vitkalkade kyrkan står vinrankorna på rad. Dessa vårdas ömt, skördas och förädlas till gårdens eget vin. Slå dig i slang med gårdens passionerade ägare och vinkonnässör innan du njuter restaurangens gudomliga mat. Givetvis lagad från grunden och kryddad både med kärlek och en skvätt vin.
Rustika och eleganta smaker i Kittelfjäll
På STF Kittelfjäll värdshus serveras rustik och elegant mat baserad på närområdets bästa råvaror. Äggen, smöret och mjölken kommer från Malgomajgården, det fina grisköttet av Linderödssvin från Lövnäs och de lokala getostarna från Tallträsk. Vilt köps in av ett samiskt viltförädlingsföretag i Vilhelmina, och flitiga bybor och stamgäster bidrar med härlig svamp och bär. Husets sommelier Lotta väljer med säker hand ut de bästa naturvinerna och ekologiska vinerna samt närbryggd öl, hållbara juicer och muster som förhöjer smakupplevelsen.
Öländsk pizza när den är som bäst
En majestätisk 500 grader varm vedeldad ugn. En äkta italiensk pizzabagare. Tunna bottnar och de bästa råvarorna från lokala leverantörer. Med inspiration från Neapel. Buon appetito, fast på öländska.
STF Mörbylånga/Stora Frögården
Hemmagjord glass i Skellefteås isbod
Glass är ju en given sommarfavorit, och tillhör du finsmakarna får du inte missa ett besök på STF Skellefteå vandrarhem. Här flyttas restaurangen ut till Isboden sommartid, där hemmagjord glass och allt fika görs på plats av husets egna kockar. Glassen tillverkas på lokala råvaror och recepten är utformade så alla kan äta någon av sorterna även om man har någon allergi. Den brusande älven och det lugna läget mitt i Skellefteås äldsta kulturkvarter adderar på mysfaktorn ytterligare, bara att luta sig tillbaka och njuta.
Småländska smaker och egenproducerad öl på klassisk brunnsort
Maten är central på det gamla gästgiveriet där matsalen bjuder en vidunderlig utsikt över sjön Ören. I köket huserar Lovisa Alstermark och Felicia Ottosson. Tillsammans skapar de rätter med smaker utöver det vanliga gjorda på de råvaror som deras lokala producenter skämmer bort dem med. Småländska smaker helt enkelt. I källaren produceras egen öl – att njuta på verandan!
Jämtländska smaker med utsikt över Skäckerfjällen
Känn smaken av Jämtland. På STF:s Kolåsen Fjällstation njuter du av omsorgsfullt lagad mat. Råvarorna kommer direkt från egen gård och maten är alltid lagad på plats. Menyerna varierar med årstidens bästa råvaror och med basen i det jämtländska smakriket. Här föder man upp egna grisar av den svenska lantrasen Linderöd, ren– och älgköttet kommer från djur som betat i Skäckerfjällen och rödingen kommer från de jämtländska sjöarna. Likaså kantarellerna och hjortronen är givetvis plockade på fjället. En garanterad smakupplevelse, kryddad med fantastisk utsikt över de vilda, vackra Skäckerfjällen.
Den lilla herrgården i smålands glasrike
Mitt bland träd och skog ligger vackra Grimsnäs Herrgård. En gömd skatt där lugnet vilar. Sune lagar mat av ekologiska råvaror med bästa kvalité och omtanke. Efter middagen tar ni med er glaset eller kaffekoppen ut i den stora lummiga trädgården. Känn lugnet och tystnaden. Njut.
Vill du ha fler svemestertips?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få massor av svemestertips direkt till din e-post!
Få svemestertips