tallrik med mat loakal matvaror

Det lokala köket

Skånska vinrankor, hjortron från fjället, hemlagad glass, småländska klassiker, långkokta korvar eller saftsoppa på recept från 1913. Låt smakpreferenserna styra och gör dig redo för en riktig matsvemester!

Äkta njutning för öga och gom på vallåsens värdshus

mat på vallåsens värdshus
På den halländska åsen serveras strålande mat tillagad med kreativitet och framförd med en härlig känsla av kvalitet, passion och nyfikenhet! Ren njutning för öga och gom. Så lyder ett av flera fina omdömen. För Vallåsens värdshus berör. Platsen, människorna och maten. Kökschef Moa Källén hämtar råvaror från den egen trädgården, skogen och närliggande producenter. Med passion för det äkta och rena skapar hon magi i köket.

STF Våxtorp/Vallåsens Värdshus


Småländska klassiker vid Ronnebyåns kant

Korrö hotell vid ronnebyån
Alldeles vid kanten till Ronnebyån och den gamla kvarnen ligger matsalen på Korrö. Här kan du njuta smörstekt gös eller småländsk råbiff. Småländska och svenska klassiker på råvaror hämtade från jord, skog och vatten med ekologiska och närproducerade råvaror i fokus. Kanske drar du själv upp fisken ur ån?

STF Korrö Hotell


Omtalade smaker på STFs högst belägna fjällstation

mat på blåhammaren
På STFs minsta och högst belägna fjällstation står den vällagade, lokala maten och det goda värdskapet i fokus. Här lagas nästan allting från grunden, och det jobbas hårt för att minimera svinn och miljöpåverkan. Fikat är såklart hembakt och fruktsoppan tillagas efter samma recept som 1913. Likaså den omtalade trerättersmiddagen är en riktig Blåhammarklassiker, gjord på lokalt kött eller fisk från Jämtland och Härjedalen. Middagen inleds traditionsenligt klockan 18 varje kväll med en presentation av menyn som serveras med ett välkomponerat dryckespaket. En garanterad smakupplevelse utöver det vanliga!

STF Blåhammaren Fjällstation


Långa kok, stoppade korvar och krogrökta råvaror

mat på bo pensionat på öland
Den lilla matsalen på Bo Pensionat bjuder på ett stilla sorl, den grönskande trädgården på sköna viloplatser. Maten är central. Här finns kärlek till mat, och det bräseras, långkokas, stoppas korv och röks fisk och kött. Allt från Ölands rika skafferi. En genuin pensionatsupplevelse.

STF Vickleby/Bo Pensionat


Med passion för skånska viner på Ivögården

egenproducerat, svenskt vin på Ivögården i Skåne
Egenproducerade viner från lokala stockar! På sköna och mytomspunna Ivö hittar du Ivögården. På vägen ner mot den gamla vitkalkade kyrkan står vinrankorna på rad. Dessa vårdas ömt, skördas och förädlas till gårdens eget vin. Slå dig i slang med gårdens passionerade ägare och vinkonnässör innan du njuter restaurangens gudomliga mat. Givetvis lagad från grunden och kryddad både med kärlek och en skvätt vin.

STF Ivögården Mat & Vingård


Rustika och eleganta smaker i Kittelfjäll

lokal mat från kittelfjäll
På STF Kittelfjäll värdshus serveras rustik och elegant mat baserad på närområdets bästa råvaror. Äggen, smöret och mjölken kommer från Malgomajgården, det fina grisköttet av Linderödssvin från Lövnäs och de lokala getostarna från Tallträsk. Vilt köps in av ett samiskt viltförädlingsföretag i Vilhelmina, och flitiga bybor och stamgäster bidrar med härlig svamp och bär. Husets sommelier Lotta väljer med säker hand ut de bästa naturvinerna och ekologiska vinerna samt närbryggd öl, hållbara juicer och muster som förhöjer smakupplevelsen.

STF Kittelfjäll Värdshus


Öländsk pizza när den är som bäst

uteservering på Stora Frögården på Öland
En majestätisk 500 grader varm vedeldad ugn. En äkta italiensk pizzabagare. Tunna bottnar och de bästa råvarorna från lokala leverantörer. Med inspiration från Neapel. Buon appetito, fast på öländska.

STF Mörbylånga/Stora Frögården


Småländska smaker och egenproducerad öl på klassisk brunnsort

Mattallrik på Örserum
Maten är central på det gamla gästgiveriet där matsalen bjuder en vidunderlig utsikt över sjön Ören. I köket huserar Lovisa Alstermark och Felicia Ottosson. Tillsammans skapar de rätter med smaker utöver det vanliga gjorda på de råvaror som deras lokala producenter skämmer bort dem med. Småländska smaker helt enkelt. I källaren produceras egen öl – att njuta på verandan!

STF Örserumsbrunn Gestgifveri


Jämtländska smaker med utsikt över Skäckerfjällen

utsikt från kolasen
Känn smaken av Jämtland. På STF:s Kolåsen Fjällstation njuter du av omsorgsfullt lagad mat. Råvarorna kommer direkt från egen gård och maten är alltid lagad på plats. Menyerna varierar med årstidens bästa råvaror och med basen i det jämtländska smakriket. Här föder man upp egna grisar av den svenska lantrasen Linderöd, ren– och älgköttet kommer från djur som betat i Skäckerfjällen och rödingen kommer från de jämtländska sjöarna. Likaså kantarellerna och hjortronen är givetvis plockade på fjället. En garanterad smakupplevelse, kryddad med fantastisk utsikt över de vilda, vackra Skäckerfjällen.

STF Kolåsen Fjällstation


Den lilla herrgården i smålands glasrike

lokal mat på grimsnäs herrgård
Mitt bland träd och skog ligger vackra Grimsnäs Herrgård. En gömd skatt där lugnet vilar. Sune lagar mat av ekologiska råvaror med bästa kvalité och omtanke. Efter middagen tar ni med er glaset eller kaffekoppen ut i den stora lummiga trädgården. Känn lugnet och tystnaden. Njut.

STF Grimsnäs Herrgård

Vill du ha fler svemestertips?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få massor av svemestertips direkt till din e-post!

Få svemestertips
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.