Vandring Abisko - Nikkaluokta

Den här sträckningen är en av Sveriges mest kända vandringsleder som till största delen går på Kungsleden. Den första dagen startar vid STF Abisko Turiststation och går genom fjällbjörkskogen i Abisko Nationalpark.

I området finns höga toppar. Ovanför trädgränsen är landskapet varierat med stora slätter, sjösystem, strida jokkar och höga fjäll. Här avlöser grönskande fjällkullar och öppna hedar, högfjällets karga berg och snöklädda toppar.

Du vandrar genom ett storslaget landskap mot den högsta punkten i Tjäktjapasset. Den markerade leden går huvudsakligen på kalfjäll. Under den första och sista vandringsdagen går leden mestadels i fjällbjörkskog. Längs sträckan hittar du fem av STFs övernattnings-stugor på Kungsleden och även STF Kebnekaise Fjällstation. Du lämnar Kungsleden vid STF Singi-stugorna. Alternativa färdvägar finns.

I området bedrivs omfattande renskötsel, visa hänsyn.

Hitta till Abisko

Tåg eller buss från Kiruna till Abisko
Buss från Nikkaluokta till Kiruna

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet BD6
Kebnekaisefjällen Calazo

Turens längd / dagsetapper
108 km / 6-7 dagar

Karta
Abisko – Nikkaluokta och Abisko – Vistas – Nikkaluokta

Här finns STF
STFs Fjällstugor och STF Kebnekaise Fjällstation

Läsvärt och länkar
Reseskildring – Ensamvandring mot Kebnekaise

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.