familj tar en paus längs upplandsleden

Upplandsleden

Den 50 mil långa Upplandsleden börjar vid Mälaren, går i en båge upp till Gävle och avslutas vid Dalälvens skärgård. Leden har 31 etapper som är fördelade på tre delsträckor. Det finns många fina alternativ för start- och slutpunkter.

Kort fakta om Upplandsleden

  1. Total längd: 500 kilometer
  2. Antal etapper/vandringsdagar: valfritt
  3. Etappernas längd: 2–30 km (1–8 timmar vandring per dag)
  4. Vatten/mat längs vägen: Vissa sträckor går förbi samhällen där vatten och mat kan fyllas på. Kolla upp utbudet på din valda sträcka innan avfärd.
  5. Boende under vandringen: Vindskydd, övernattningsstugor, tält, hotell, vandrarhem
  6. Här finns karta: Upplandsstiftelsen.se

Karta över Upplandsleden

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Upplandsleden

Upplandsleden började etableras redan för 40 år sedan och består idag av tre delavsnitt. Den östra börjar i Uppsala och går genom skogar, bruksorter och förbi små sjöar, med avslut i Långhäll, söder om Gävle. Härifrån kan du ta Gästrikeleden till Upplandsledens västra del, som startar i Gysinge och avslutas i Härjarö. Den västra delen består av två delleder som inte är sammankopplade med varandra. Längs den västra delen vandrar du bitvis intill den vackra Dalälven, och ju längre söderut du går desto öppnare blir landskapet som kantas av ängar och beteshagar. Slutligen finns en fristående sträcka från Bålsta till Skokloster Slott.

inspiration upplandsleden

Se och göra längs leden

Under etapp 9 vandrar du förbi Kolarmoraån som är en populär kanotled. Ån börjar i sjön Vällen och går ner till Bysjön. Här paddlar du i vildmark genom flera naturreservat.

Missa inte

Färnebofjärdens nationalpark med sina älvängar, strandkärr, öar och skär är ett väl värt besök under etapperna 18–20.

Hitta till leden

Upplandsleden startar mitt i Uppsala, vid studenternas idrottsplats. Till Uppsala åker du lätt med både tåg och buss. Från Uppsala Centralstation är det 1,5 kilometer till ledens start. Uppsala är starten för delsträcka 1 – du kan givetvis välja att starta på många andra ställen längs de 50 milen.

Ledmarkering

Leden är har tydliga markeringar med orange färg på träd, stolpar och vägvisare.


Vandringstips Upplandsleden

Här finns vandringstips för dig som vill vandra en del av Upplandsleden. Tipsen inkluderar flera dagsetapper. Vill du ha mer information om varje etapp hittar du den på Upplandsstiftelsen.se

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än vandringstipsens ordning.

Upplandsleden lockar med flera delleder och anslutningsleder, samt 14 rundslingor i anslutning till huvudleden. Nedan beskriver vi huvudleden.

Delled 1–17: Uppsala–Långhäll

262 kilometer, 1–8 timmars vandring per dag
Upplandsledens start är mitt inne i Uppsala, vid Studenternas IP. Trots att du är mitt inne i en stad vandrar du i skog på stigar och över betesmarker. Efter första etappen lämnar du staden bakom dig och vandrar in i den uppländska landskapet. På väg till Gimo – som ligger ungefär mitt på sträckan – vandrar du på grusvägar, skogsstigar och ibland asfalt. Landskapet varierar mellan tät skog och öppna betesmarker. Du passerar flera fina badplatser. Etapp 6–10, mellan Södersjön och Gimo, är påverkad av stormen Alfridas framfart och vissa delar går ej att vandra, uppdatera dig på läget innan du börjar din vandring.

Från Gimo och några mil framåt vandrar du i bruksmiljö, på mestadels stig eller lättvandrad skogsbilväg. Marma, mellan etapp 15 och 16, är en bra start- och slutpunkt med goda transportförbindelser. Sträckan Marma–Älvkarleby som löper invid Dalälven är en av Upplandsledens finaste. Den sista sträckan till Långhäll vandrar du på skogsstigar.

Delled 18–20, samt 21–28: Gysinge–Härjarö

20+110 kilometer, 2–8 timmars vandring per dag
I Gysinge ansluter Upplandsleden med Gästrikeleden. Upplandsledens västliga del är egentligen två delsträckor. Den nordligaste av dem går från Gysinge till Östa, där du vandrar invid Färnebofjärdens nationalpark. Den södra delen börjar i Siggeforasjön och slutar i Härjarö 11 mil senare. Omgivningarna varierar fortfarande mycket mellan djupa skogar, jordbrukslandskap och öppna slätter. Under etapp 24 väntar stadsvandring då leden går rakt igenom Enköping. Den sista etappen tar dig till Mälarens vatten.

Delled 29–31: Bålsta–Sånka

44 kilometer, 4–6 timmar vandring per dag
Under sträckan vandrar du genom två naturreservat, över Mälaren och ut på Skohalvön. Etapp 30 bjuder på pampigt barockslott – Skokloster slott. Förutom precis i början när du tar dig genom Bålsta, så vandrar du på lättgångna stigar och grusvägar hela etappen. I etappmålet Sånka finns en campingplats.


Fler sidor om vandring

vandringsled-jämtlandstriangeln

Vandringsleder i Sverige

Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

fjällvandrare-vilar-mellan-nallo-och-vistas

Fjällvandring

I fjällen finns hundratals mil med markerade vandringsleder. Här hittar du allt du behöver veta om fjällvandring.

Två fjällvandrare beundrar utsikt över berg

Packlistor

Här hittar du packlistor för både sommar och vinter, utflykter och flerdagsturer, med eller utan tält, med eller utan barn.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.