Töllstorpasjön längs smålandslederna

Smålandslederna

Smålandsleden är en sammanslagning av vandringslederna Västra och Södra Vätterleden, John Bauerleden, Holavedsleden, Anebyleden, Höglandsleden, Gislavedsleden, Järnbärarleden och Kävsjölänken. Totalt väntar 90 mil vandringsled längs dessa nio leder. Du väljer bland cirka 60 olika startplatser som du når med bil, tåg eller buss.

På denna sida beskriver vi två av Smålandslederna: Järnbärarleden och Kävsjölänken. En härlig vandring från Hestra till Store Mosse Nationalpark.

Kort fakta om Järnbärarleden och Kävsjölänken:

  • Total längd: 39 kilometer
  • Antal etapper/vandringsdagar: 4 st
  • Etappernas längd: 9–11 km (3–5 timmar vandring per dag)
  • Vatten/mat längs vägen: Leden går förbi vattendrag. Mat kan inhandlas vid start i Kävsjö och på mitten i Gnosjö. Kolla dock upp utbudet på din valda sträcka innan avfärd.
  • Boende under vandringen: STF Gnosjö Vandrarhem samt vindskydd eller tält.
  • Karta och mer information: Smalandsleden.se

Karta över Järnbärarleden

Karta över Kävsjölänken kommer inom kort. Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Järnbärarleden och Kävsjölänken

Järnbärarleden och Kävsjölänken i västra Småland bjuder på vacker natur, med allt från djupa skogar till kulturhistoriskt intressanta sträckningar. Terrängen är för det mesta flack och lättvandrad och passar både för vandring och cykling. Sträckan som beskrivs nedan kan delas upp i flera etapper för att göra dagarna kortare och anpassade för en familj. Då finns förutom STF-boenden även vindskydd att bo i.

I Kärringabacka dockar Järnbärarleden in i Höglandsleden som sträcker sig 44 mil österut genom det småländska höglandet. Odlingslandskapet dominerar de flesta sträckningar på Höglandsleden, och du får avverka många höjdmeter både upp och ner. I väst kopplar Järnbärarleden ihop med Gislavedsleden, som slingrar sig söderut längs sjöarna Majsjön, Sävsjön och Fegen. Där Järnbärarleden slutar i söder tar Store Mosse Nationalpark vid med sina vandringsleder.

smålandslederna collgae

Se och göra längs leden

Du vandrar förbi flera sjöar med badmöjligheter.

Missa inte

I Hestra ligger Sveriges största mountainbike-destination, Isaberg Mountain Resort (isaberg.com). Glädje på hjul för hela familjen!

Hitta till leden

Du kan ta tåg (sj.se) till Hestra. Leden startar vid Hestra station. (Google Maps-länk)

Etapper Järnbärarleden och Kävsjölänken

Nedan beskrivs Smålandslederna Järnbärarleden och Kävsjölänkens etapper med avstånd, boenden och annan relevant vandringsinformation.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än hur etappernas ordning presenteras.

Etapp 1: Hestra–Töllstorp/Gnosjö

17 kilometer, 5 timmars vandring i fyra dagar
Boende: STF Gnosjö Vandrarhem

Leden startar vid Hestra station. Sträckan mellan Hestra och Gnosjö vandrar du på Järnbärarleden, vars namn kommer från 1700-talet, då området användes för järntransport. Barrskog dominerar landskapet, förutom i naturreservatet Ettö där du bjuds på lövskog och ängar. I Nissafors vandrar du förbi bruksmiljö. Ungefär halvvägs, vid Mellansjön, döljer sig ett vindskydd med eldplats och torrtoa. Vatten finns att ta i en bäck söder om vindskyddet. Sista halvan går på fina stigar i omväxlande natur. Etappmålet är Töllstorp ligger 500 meter från STF Gnosjö Vandrarhem.

Etapp 2: Töllstorp/Gnosjö–Kävsjö

19,9 kilometer, 6 timmars vandring i fyra dagar
Boende: Stora Mosse Vandrarhem (Ej STF-boende)

Dag två ändrar leden namn till Kävsjölänken. Återigen vandrar du genom ett klassiskt småländskt skogs- och kulturlandskap. Vid Rudö passerar du en större ås, men i övrigt är terrängen flack. Halvvägs ligger vindskyddet Intaget med eldstad och torrtoa. Brunn med vatten hittar du 100 meter söder om vindskyddet. Entrén till Stora Mosse Nationalpark ligger knappa två kilometer söder om etappmålet Kävsjö.

Tips dag 3: Vandra i Store Mosse Nationalpark

Boende: Stora Mosse Vandrarhem (Ej STF-boende)

I Stora Mosse Nationalpark finns fyra mil vandringsled i olika slingor. Nationalparken är Sveriges största till stora delar orörda högmosseområde söder om Lappland och ingår därför i natura 2000, Europeiska Unionens nätverk av skyddsvärda naturtyper. Här får du uppleva stormyren och dess rocknar, örngömslen, insektsätande växter och skogstroll. STF-boende inne i nationalparken finns i Lövö och Svänö.

Leden är markerad med färgen orange på träd, stenar och ledpinnar. I Store Mosse Nationalpark är markeringarna olika beroende på led.
ledmarkering järnbärarleden och kävsjölänken

"Det här är en utmärkt start på min familjs vandringsliv!"

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.