vandringsled-jämtlandstriangeln-signaturled

Signaturled Jämtlandstriangeln

Välkända och omtyckta Jämtlandstriangeln passar både nybörjare och vana vandrare. Vandringen går från fjällstation till fjällstation vilket innebär att du kan vandra med lätt packning. Väl framme på stationerna finns både restaurang och självhushåll, samt små butiker där proviant kan inhandlas.

Signaturled Jämtlandstriangeln är en av STFs 12 signaturleder.

Signaturled Jämtlandstriangeln i korthet

 • Längd: 47 kilometer totalt, 12-18 kilometer per dag
 • Hur lång tid: 3 vandringsdagar, 4-8 timmar per dag.
 • Antal övernattningar: 3 stycken
 • Vatten/mat längs vägen:  Medhavd lunch och dryck behövs. Vatten kan tas i bäckar.
 • Restaurang med fullständiga rättigheter: Fjällstationerna Storulvån, Sylarna, Blåhammaren
 • Boende under vandringen: Fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren
 • Var finns karta:
  Papperskarta
  App: Fjällkartan
  App: STFs Fjällapp
 • Packlista fjällvandring

jämtland

Upptäck Signaturled Jämtlandstriangeln 

Triangeln, som den kallas av jämtarna, är en riktig vandringsklassiker. Efter en välfylld frukostbuffé på Storulvån är benen garanterat laddade för vandring. Sylarnas mäktiga siluett är i blickfånget i stort sett hela första dagen. Efter ankomst på Sylarna fjällstation kan kanske bastu locka. Därefter serveras ekologisk och närproducerad middag i restaurang Spiseriet för den som önskar. På färden mot Blåhammaren dag två är landskapet först böljande, och avslutas med en lång slakmota. Belöningen är Blåhammarens berömda fruktsoppa, och lite senare deras lika välrenommerade middag. Färden ner mot Storulvån den avslutande dagen är lättvandrad, utför och platt varvas med varandra. På alla fjällstationer sover du gott i dubbelrum eller flerbäddsrum. Middagarna i restauranger bör förbokas i god tid.

Se och göra längs leden
Naturen och omgivningarna är vackra att beskåda under hela vandringen. Ta en lur invid en porlande fjällbäck eller en fikapaus i något av vindskydden.

Missa inte
Stanna en extra dag på Sylarna och bestig Syltoppen – en högalpin och spännande upplevelse.

Paketet ”Jämtlandstriangeln på egen hand”
Väljer du att köpa vårt paket ”Jämtlandstriangeln på egen hand”, börjar du på Storulvån och avslutar på Sylarna. Passa också på att lägga till en extranatt på Sylarna och gör en topptur på Storsylen.

Visa upp din Jämtlandstriangel!

@stfturist #stfturist

Dagsetapper Jämtlandstriangeln

Sov här första nattenSTF Storulvån Fjällstation

Dag 1: Storulvån-Sylarna: 16 kilometer, 5-7 timmars vandring.
Bo här: STF Sylarna Fjällstation

De första kilometrarna går i fjällbjörkskog. Efter hängbron över Lill-Ulvån fortsätter leden på kalfjället ända till slutmålet. Det sluttar lätt uppför hela vägen med några få undantag. Den berömda Sylsiluetten kan beskådas hela dagen. Efter åtta kilometer kommer du till vindskyddet Spåjme, ett uppskattat fikaställe om vädret är busigt. Vatten kan tas i vattendrag längs vägen. På stationen finns självhushållskök och restaurang med fullständiga rättigheter.

Dag 2: Sylarna-Blåhammaren: 19 kilometer, 6-8 timmars vandring.
Bo här: STF Blåhammaren Fjällstation

Dagen börjar nedför till Enan, därefter är landskapet böljande, både uppför- och nedförsträckor. Efter den första stigningen har du magisk utsikt över Sylmassivet, så glöm inte att vända dig om! Efter halva vägen kommer du till vindskyddet Enkälen, där det passar att ta rast. Dagen avslutas uppför. Vatten kan tas i vattendrag längs vägen. På stationen finns självhushållskök och restaurang med fullständiga rättigheter.


Dag 3: Blåhammaren-Storulvån,
12 kilometer, 4-5 timmars vandring.
Bo här: STF Storulvån Fjällstation

Den sista dagens sträcka kan generellt beskrivas som platt, nedför, platt och nedför. En lättvandrad dag alltså. Efter sex kilometer kommer Ulvåtjärns vindskydd. Miljön runt vindskyddet är trollskt vackert med branta sandåsar och porlande bäckar. Därefter korsar leden ett vattendrag som vadas över. Efter vadet vandrar du på en gammal sjöbotten från den senaste istiden. Leden avslutas som den började, i fjällbjörkskog. Vatten kan tas i vattendrag längs vägen. På stationen finns självhushållskök och restaurang med fullständiga rättigheter.

jämtlandstriangeln karta

Transport till leden

Tåget tar dig enkelt till Storulvån. Tåget stannar i Duved och härifrån går busstransfer i samband med nattågets ankomst. Busstransfer sköts av Wänseth Buss. Transfer till/från nattåget bokar du direkt hos dem eller via telefon 0647-704 77.

Blå skyltar visar vägen i ledstarter och vid korsningar. När sommarled och vinterled är dragna på samma ställe följ röda ledkryss. Stenrösen visar också väg.

"Det var så lyxigt att bli serverad middag och god dryck efter vandringen."

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.