Just nu är det många som ringer till oss och vi har därför längre väntetider än normalt. Information från STF med anledning av coronaviruset hittar du här. STF drabbas precis som hela samhället av coronakrisen. Läs här hur du kan hjälpa.

Vandrare pausar mellan Saltoluokta och Kvikkjokk

Vandring Saltoluokta - Kvikkjokk

Kungsleden mellan STFs fjällstationer i Saltoluokta och Kvikkjokk är drygt sju mil lång. Du rör dig i ett spännande gränsland mellan Sareks höga berg och skogslandskapet österut. Du går över öppna hedar, ner igenom glesa fjällskogar, tar båt över stora sjöar och kan passa på att göra avstickare in i Sarek.

På vägen söderut från Saltoluokta går du genom ett fint slättlandskap med ripris, vide och enstaka fjällbjörkar. Vid sjön Sitojaure kan du sova i STF Sitojaure Fjällstuga och morgonen därpå ta båt till andra sidan. Den som vill kan sedan göra en avstickare till berget Skierfe och få en otrolig utsikt över Rapadalen.

Fjällhemmanet Aktse, där STF har två övernattningsstugor, ligger vid Rapadalens mynning ungefär halvvägs mellan Saltoluokta och Kvikkjokk. Det är en plats som är värd ett kortare eller längre uppehåll. Gör dagsturer in Sarek, ta del av samernas och fjällböndernas kulturhistoria eller bara njut av lugnet och de vackra omgivningarna.

På vägen mot STF Kvikkjokk Fjällstation väntar fler sjöar, kalfjäll och gamla barrskogar. Vid Kvikkjokk löper Tarraälven och Kamajåkkå samman. Här kan du passa på att hyra kanot eller göra båtturer upp i Tarradalens delta.

Hitta till Saltoluokta & Kvikkjokk

Tågresa till Gällivare och vidare med buss (linje 93) till Saltoluokta är det vanligaste färdsättet hit. Flyg finns också till Gällivare. Kvikkjokk har länstrafik med Jokkmokk och Murjek (linje 94).

Snabbfakta

Fjällkarta
BD10 Lantmäteriet

Turens längd / Dagsetapper
73 km / 4 dagar

Här startar turen
STF Saltoluokta Fjällstation och STF Kvikkjokk Fjällstation

Länkar och läsvärt
Sareks nationalpark

Karta
Saltoluokta – Kvikkjokk

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.