Just nu är det många som ringer till oss och vi har därför längre väntetider än normalt. Information från STF med anledning av coronaviruset hittar du här. Vi befinner oss i ett akut ekonomiskt läge och nu kämpar vi för att rädda vår 135-åriga förening. Läs här hur du kan hjälpa.

Fjällvandrande par intill

Nikkaluokta - Vakkotavare

Det här är en fin vandring som huvudsakligen går på Kungsleden som du når vid STF Singi-stugorna. Den här leden går mellan Nikkaluokta och STF Vakkotavare. Men i stort sett alla vandrare avslutar färden med buss från STF Vakkotavare till STF Saltoluokta Fjällstation.

Redan efter första etappen når du STF Kebnekaise Fjällstation. Leden dit går mestadels i björkskog och det finns möjlighet att välja en båtfärd som kortar vandringen med 6 kilometer. Stannar du några extra dagar på fjällstationen finns det möjligheter till fina toppturer med stationens guider.

Färden fortsätter västerut mot den respektingivande passagen mellan Singitjåkkas och Skárttoaivis grova branta väggar. Dalgången öppnar sig strax innan du når STF Singi-stugorna och utsikten är imponerande härifrån. Mot Kaitumstugorna vandrar du på Kungsleden under en lättvandrad sträcka i ett storslaget landskap. Här går den porlande älven Tjäktjajåkka invid leden.

Dagen därpå väntar en vandring i kuperat landskap till STF-stugorna vid Teusajaure. Den här korta etappen innehåller såväl björkskog som kalfäll och erbjuder rejäla upp- och nedförslut. Den avslutande etappen på den sista vandringsdagen startar först när du tagit dig över sjön med båten från STF Teusajaure. Båttransporter finns både morgon och kväll. Det finns även tre roddbåtar men observera att en av dem alltid måste finnas tillgänglig.

Det kan innebära att du måste ro tre vändor,  men har du tur ligger det två båtar där du startar och i de fallen behöver du bara ro en gång. På andra sidan sjön är du i Stora Sjöfallets nationalpark. Är sikten bra ser du ända in i Sarek när du kommit upp på höjd. Vandringen startar rejält uppför och slutar brant utför innan du når STF Vakkotavare Fjällstuga som ligger vid vägen, och alldeles bredvid busshållplatsen.

Många väljer att fortsätta till STF Saltoluokta Fjällstation. Du som vill fortsätta vidare tar bussen till Kebnats och sedan en anslutande båt som alltid är anpassad till bussens rutter.

Hitta hit

Buss från Kiruna till Nikkaluokta. Alternativt buss till Gällivare från Vakkotavare.

Kiruna och Gällivare är knutpunkter för kommunikationerna hit och härifrån. Tåg och flyg finns till båda orterna. Till och från Nikkaluokta finns reguljär busstrafik (linje 92) från Kiruna. Saltoluokta och Vakkotavare nås från Gällivare med länsbuss 93. Bussar ansluter till samtliga fjärrtåg från båda orterna.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet BD8
Kebnekaisefjällen Calazo

Turens längd / dagsetapper
72 km / 5 dagar

Här finns STF
STF Kebnekaise Fjällstation
STFs Fjällstugor

Karta
Nikkaluokta – Vakkotavare

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.