Två vandrare intill mur längs led

Höglandsleden

Vandra Höglandsleden på det småländska höglandet. Leden bjuder på vacker natur, med allt från djupa skogar till kulturhistoriskt intressanta sträckningar.

Du möter ingen egentlig vildmark, men i Vetlanda kommun går leden långa sträckor genom relativt obebodda trakter. Skurugatan öster om Eksjö påminner om Slåtterdalsskrevan på Höga kusten, och en djup kanjon finns i Vikskvarn, ett par kilometer från Bodafors. I dessa trakter hittar du också en riktigt högstammig bokskog.

Odlingslandskapet dominerar de flesta sträckningar, och du får avverka många höjdmeter både upp och ner. Du kan räkna med bitvis ganska krävande vandring. Leden är utmärkt på lantmäteriets terrängkarta, och med den i din hand får du en trevlig tur.

Anebyleden är en utlöpare från Höglandsleden i nordvästlig riktning från strax norr om Eksjö till Öserum nära Gränna och för den finns sammanfattade ledbeskrivningar och kartor med utmärkta vindskydd och rastplatser. Olika kommuner har olika detaljerad information, Sävsjö och Vetlanda får du kontakta per telefon eller mejl, då den digitala informationen är begränsad.

Håller du dig till norra halvan av leden går det ganska enkelt att hitta kommunikation utan bil. Du passerar till exempel Nässjö, Bodafors, Eksjö, Sävsjö och Ingatorp. Sträckningen i Eksjö kommun är väl dokumenterad. Från Nässjö till Mariannelund finns också bra kartor och ledbeskrivningar. Även från Nässjö, ner till gränsen mot Vetlanda kommun, finner du lättillgänglig information. Anebyleden är en utlöpare i nordvästlig riktning, från Eksjö till Öserum nära Gränna, och för den finns sammanfattade ledbeskrivningar och kartor med utmärkta vindskydd och rastplatser.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.