Grupp äldre vandrare i björkskog längs Kungsleden

Höga kustenleden

Höga kustenleden är en 129 kilometer lång vandring som sträcker sig från Högakustenbron nära Kramfors, och ända upp till Örnsköldsvik. Du upplever en unik kustlinje, en nationalpark, sandstränder, klippor och urskog. Ta en avstickare ut i skärgården och smaka på surströmming och nybakat tunnbröd.

Börjar du i söder slingrar sig Höga kustenleden både genom skogen och längs kusten. Här går du går mestadels på stigar och små grusvägar. Du sover i tält eller i kojor, vindskydd och stugor. Tänk dock på att sovplatserna är begränsade, vilket kan innebära att du riskerar att bli utan under högsäsong. Det säkraste alternativet är därför att ta med ett tält.

Mellersta delen av Höga kustenleden domineras av området kring Skuleberget och Skuleskogens nationalpark. Nationalparken är enastående vacker och det finns många möjligheter till avstickare på välmarkerade stigar. Här finns mörka tjärnar, stenfält, porlande bäckar och djupa raviner – bland annat den spektakulära Slåtterdalsskrevan.

Norr om nationalparken går vandringen på en blandning av vägar och stigar. I Köpmanholmen finns ett vandrarhem, och härifrån kan du ta färjan ut i skärgården. Sandstranden vid Sör-Balesviken är ett populärt stopp. Ta gärna en liten omväg till den höga klippan Balesudden. Fortsätter du sedan norrut blir det återigen mer vägar och fritidshusområden på vandringen som avslutas inne i Örnsköldsvik.

Högsta punkten på Höga kustenleden

Högsta punkten är Skulebergets topp på 286 meter, men terrängen är kuperad längs hela leden. På många håll finns utsiktsplatser som är väl värda att ta sig upp på, även om benen får kämpa i såväl uppförs- som nedförsbackar.

Via Örnsköldsviks kommuns hemsida hittar du kartor över Höga kustenleden och boken Naturguiden, som ger bra information om området. På den officiella besökssajten hogakusten.com hittar du utförliga etappbeskrivningar och annan matnyttig information.

Snabbfakta

Karta
Terrängkartan 699 Skuleskogen och 691 Nordingrå.

Ledens längd / etapper
129 kilometer / 13 etapper mellan 5 och 15 kilometer

STFs boenden i närheten
STF Härnösand/Snibben Vandrarhem och STF Höga Kusten/Kustladan Vandrarhem.

Läsvärt och länkar
Örnsköldsvik kommun, Högakusten.com – en officiell besöksguide, Skulebergets Naturum och boken ”Vandringsturer kring Höga kusten”.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.