Hallandsleden
Upplev västkusten via Hallandsleden. Vandra i rogivande miljöer längs det böljande kustlandskapet. Här beskrivs de tre olika dellederna: norra, mellersta och södra Hallandsleden. Förutom dessa finns även en anslutningsled till och från Varberg.
Kort fakta om Hallandsleden
Karta över Hallandsleden
Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.
Upptäck Hallandsleden
Hallandsleden bjuder på mycket variationsrik terräng med barr- och lövskog, hedar och odlingslandskap. Du passerar många insjöar där det är härligt att bada. Landskapet är ofta böljande med både lätta partier och utmanade branter. Du går till största delen på stigar, grusvägar och skogsbilvägar. Det finns ett bra utbud med boenden i närheten av leden, samt vindskydd vid nästan alla etappmål. Leden är välmarkerad och är lätt att följa.
Söder om Göteborg, vid sjön Blåvättnerna går Bohusleden över i Hallandsleden. Leden slingrar sig söderut i drygt 43 mil och går över i Skåneleden strax norr om Ängelholm. Den mellersta delen av leden har ett vägval, antingen vandrar du den östliga sträckan eller den västliga. De båda sträckorna går ihop igen i Åkulla, öster om Varberg. Nedan beskrivs det östra vägvalet.
Hallandsleden ingår i den 500 mil långa Nordsjöleden runt Nordsjön. Från Storbritannien via Nederländerna, Tyskland, Danmark, Sverige och slutligen Norge.
Se och göra längs leden
Längs leden finns möjlighet till bad i insjöar och paddling i åar. Närheten till Kattegatts kuststäder Halmstad, Falkenberg, Varberg bjuder in till kustnära upplevelser. Göteborgs stora utbud med aktiviteter kan också kombineras med en vandring längs Hallandsleden.
Missa inte
Om du vandrar här i juni månad så håll utkik efter Hallands guldgula landskapsblomma “hårginsten”. Den kan du bland annat få se på Mästocka ljunghed.
Hitta till leden
För att ta dig till norra Hallandsledens början hoppar du på ett tåg till Göteborg. Därifrån åker du tåg och/eller buss (Vasttrafik.se) till Hjälmared. Det går att starta leden i Hjälmared, alternativt vandra till starten Blåvättnerna, som ligger ett par kilometer norr om Hjälmared, för att sedan vandra tillbaka samma sträcka. Vandringsleden börjar här.
Ledmarkering
Leden är markerad med orange färg på träd, stolpar och stenar. Blå skyltar med vit text finns också.
Vandringstips Hallandsleden
Här finns vandringstips för dig som vill vandra en del av Hallandsleden. Varje tips inkluderar flera dagsetapper. Vill du ha mer information om varje etapp hittar du den på Hallandsleden.se.
Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än vandringstipsens ordning.
Norra delleden: Blåvettnerna–Åkulla
133 kilometer, fördelat på sex dagar
Du börjar din vandring på Hallandsleden intill Göteborgsmoränens åsrygg i medelkuperad terräng. Mellan Stensjön och Äskhult passerar du flera sjöar, däribland Hallands största sjö Lygnern. Vid sjön ligger naturreservatet Fjärås bräcka, en stor grus- och moränvall där utsikten över hav, skogar och åkrar är storslagen. Kulturreservatet Äskhult, som du vandrar förbi, är en väl bevarad kulturhistorisk 1700-talsby. Vidare passerar du Visadalen och Skuttrans dalgång på väg mot Dranstugan. Därefter väntar en hel del uppför och utför. Du ska lägga bakom dig 587 höjdmeter, så tänk på att dricka mycket vatten. Sista delen fram till Åkulla går i omväxlande skogsmiljö.
Mellersta delleden: Åkulla–Gyltige
114 kilometer, fördelat på sex dagar
I Åkulla gör du ett vägval, den östra eller den västra leden. Här beskrivs den östra.
Den första etappen är lättvandrad, relativt kort och går i skogsmiljö. Du fortsätter vandringen intill Högvadsån till Kärnebygd. Härifrån väntar en spännande sträcka med ett stort sjösystem och tecken från istiden. Efter samhället Ätran växlar omgivningarna mellan tät skog och öppna bygder. Leden fortsätter vid den gamla riksgränsen mellan Sverige och Danmark. Minnen från bittra krig finns i kulturminnesmärken. Sista etappen till Sandsjön är hela 31 kilometer, men ändå lättvandrad. Myrmark, barrskog och sjöar är ditt sällskap sista biten i Fylleåns dalgång.
I Gyltinge går östra och västra leden ihop igen och fortsätter som en led söderut.
Södra delleden: Gyltinge–Bramarp
98 kilometer, fördelat på sex dagar
Den södra etappen går till en början intill fyra avlånga sjöar i en sprickdal. Efter samhället Simlångsdalen börjar du se alltmer ek-, bok- och björkskog. I Mästocka bjuds du på vidsträckt ljunghed som historiskt täckte stora delar av Halland. Under etapp fyra passerar du Vippentorpet som är en halländsk ryggåsstuga. Här får du se hur hallänningarna levde förr i tiden. En etapp senare kommer du till Hallandsåsens berömda bokskogar. Den sista dagen, mellan Koarp och Brammarp, övergår Hallandsleden i Skåneleden.
Boenden i anslutning till leden
Fler sidor om vandring
Vandringsleder i Sverige
Det fantastiska med vandring i Sverige är att det alltid finns mer att upptäcka.
Fjällvandring
Den svenska fjällkedjan sträcker sig från Treriksröset i norr till Dalarna i söder. Här väntar hisnande landskap och hundratals mil med markerade vandringsleder.
Packlistor
Här hittar du packlistor för både sommar och vinter, utflykter och flerdagsturer, med eller utan tält, med eller utan barn.