Spänger vid sjö längs bruksleden

Bruksleden

På Bruksleden får du uppleva Västmanland, från Västerås i söder till Avesta i norr. Leden går i en västlig båge via Surahammar, Skinnskatteberg och Fagersta. Här beskrivs leden i två deletapper: södra och norra delen. Du får även ett tips på en rundslinga.

Kort fakta om Bruksleden

  1. Total längd: 250 kilometer
  2. Antal etapper/vandringsdagar: 1–27 st
  3. Etappernas längd: 4–16,5 km (3–7 timmar vandring per dag)
  4. Vatten/mat längs vägen: Vattenkällor finns på några platser, men det rekommenderas att du alltid bär med dig eget vatten. Leden passerar samhällen där matinköp kan göras. Kolla dock upp utbudet på din valda sträcka innan avfärd.
  5. Boende under vandringen: De flesta etapper börjar och slutar vid en rastplats med vindskydd eller raststuga.

Karta över Bruksleden

Den här kartan är ett planeringsverktyg och bör inte ersätta fysisk karta och kompass. Tjänsten driftas av Naturkartan. Observera att ledinformationen ägs och uppdateras av respektive ledhuvudman (ex. kommun eller länsstyrelse). Se vår instruktionsfilm om tips på funktioner i kartan.

Upptäck Bruksleden

Bruksleden slingar sig från Mälarens strand i Västerås norrut genom Bergslagens karaktäristiska miljöer med djupa skogar, stora myrmarker, många sjöar och färgrika ängar. Leden passerar sex kommuner och flera samhällen, vilket gör det lätt att handla mat och dryck. De flesta etapper är relativt korta, vilket gör leden särskilt lämplig för vandrare med barn.

Historien kommer att göra sig påmind på många platser via de bruksmiljöer som du vandrar förbi. I Klackberg, etappmål sträcka 23, kan du bo i tält.

Nedan beskrivs den rakaste vägen mellan Västerås och Avesta, samt en rundslinga med start och mål i Skinnskatteberg. Leden har fler avstickare och rundslingor, som kan vara värda att läsa in sig på.

inspirationsbild bruksleden

Se och göra längs leden

På STF Kolarbyn får du möjligheten att uppleva en annorlunda övernattning i “kolarkoja”. Kolarkojorna var hem till kolaren, som hade till yrke att tillverka träkol. När du bor i kolarkojan finns ingen el, men däremot en eldstad – och du hugger din ved själv. Det är en spännande upplevelse för hela familjen.

Missa inte

Vandra i en triangel på Bruksleden; Västerås–Hallstahammar– Surahammar–Västerås. Det är en långweekend på knappa sex mil.

Hitta till leden

Ledstarten i Västerås når du enkelt med tåg (sj.se). Från centralstationen tar du buss till Rocklunda. Kommer du med bil finns gott om parkeringsplatser i Rocklunda. Vandringsleden börjar här. (Google Maps-länk)

Ledmarkering

Leden är markerad med orange färg på träd och stolpar.


Vandringstips Bruksleden

Här finns vandringstips för dig som vill vandra en del av Bruksleden. Varje tips inkluderar flera dagsetapper.

Givetvis går det bra att vandra i motsatt riktning än vandringstipsens ordning.

Etapp 1a, 2, 7, 9–11: Västerås–Trummelsberg

79 kilometer, 3–7 timmars vandring per dag i sex dagar
Boende: Stugor, tält

Leden startar i Rocklundaskogens motionsspår. Efter Vallby vandrar du ut i landsbygden på krokiga landsvägar förbi små gårdar och därefter går leden i barrskog. Skålbystugan som är etappmål dag ett är en raststuga med fyra bäddar. Dag två fortsätter leden i skogsterräng och avslutas på spänger över en stor mossmark. Dag två finns ett vindskydd för 6–8 personer. Från Toftsjön vandrar du etapp 7 till Ramnäs. Sträckan bjuder på många moss- och våtmarker, bland annat i naturreservaten Rövallsmossen och Stingmossen. Här hittar du kråkbär och hjortron under säsong. Övernattningsmöjlighet väntar några kilometer innan Ramnäs, i Rövallskojan.

Ramnäs har en flerhundraårig brukshistoria och är numera till stor del ett museum. Nästa etappmål är Acktjärn, här finns fina tältplatser. Om du vill ha en raststuga fortsätter du ännu en etapp, till Stenbjörnskojan. Sista biten fram till Trummelsberg går via stig i småkuperad vildmarksterräng. Väl framme står vindskydd med eldstad vid sjön Stora Kedjen.

Etapp 13–15 samt 23–26: Trummelsberg–Avesta

64,5 kilometer, 3–7 timmars vandring per dag i 5–7 dagar
Boende: Stugor, tält

Nästa sträcka bjuder till en början på variationsrik och vacker omgivning i form av blockterräng, sjöar och skogsklädda moränbanker. Vid sjön Trehörningen hittar du en raststuga, och likaså vid etappmålet Norra Morsjön. Du fortsätter på lättvandrade stigar till Högbyn som erbjuder tältplats. Om du vandrar vidare 13 kilometer kommer du till Älgsjön där det står en raststuga som har kamin och sovbänkar. På vägen passerar du utkanten av Fagersta. Tre naturreservat avverkas också innan du är framme vid Älgsjön.

Etapp 23 tar dig till Klackberg. Landskapet är till en början kuperat men blir mer lättvandrat allt eftersom. I Klackberg finns en spännande historia att uppleva. Här pågick gruvdriften i hundratals år fram till 1967, vilket har skapat en örtrik lövskog med annorlunda växtlighet. Här finns tältplats. För den som kan tänka sig en lång avslutande dag (på 23 kilometer) kan slå ihop etapperna 24–26. Leden går genom gamla byar, förbi tjärnar och upp på berghällar. Din vandring avslutas i Bredmossens naturreservat. Från etappmålet Tråbacken kan du åka buss till Avesta där tåg kan ta dig vidare hem igen.

Rundslinga till/från STF Kolarbyn

Etapp 18+19, 21+22, 14+13, 16+17
70 kilometer, 5–7 timmars vandring per dag i fyra dagar
Boende: STF Kolarbyn, vindskydd

En härlig vandring i sann bruksmiljö och trolsk bergslagsskog får du längs denna runda. Den börjar i STF Kolarbyn, två kilometer söder om Bruksledens etappstart Borntorpet.

Börja din vandring i Kolarbyn. Via en stig når du etappstart 15: Borntorpet. Härifrån vandrar du till Örtjärnen där det finns två platser med vindskydd som har eldstäder, den ena även torrtoa. Dag två vandrar du till Högbyn. Därefter styr du kosan söderut igen, via Norra Morsjön till Trummelsberg. I Trummelsberg finns en fin lägerplats med vindskydd, eldstad, bord, bänkar och torrtoa. Den intilliggande sjön Kedjen har en härlig badplats. Från Bockhammar tar du dig tillbaka till Borntorpet och STF Kolarbyn.


Boenden i anslutning till Bruksleden


Fler sidor om vandring

vandringsled-jämtlandstriangeln

Vandringsleder i Sverige

Det finns fantastiska vandringsleder i Sverige från norr till söder. Här presenteras leder som passar alla oavsett tidigare erfarenhet.

fjällvandrare-vilar-mellan-nallo-och-vistas

Fjällvandring

I fjällen finns hundratals mil med markerade vandringsleder. Här hittar du allt du behöver veta om fjällvandring.

Två fjällvandrare beundrar utsikt över berg

Packlistor

Här hittar du packlistor för både sommar och vinter, utflykter och flerdagsturer, med eller utan tält, med eller utan barn.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.