kulturupplevelser österlen

Kulturupplevelser

Från levande bastukultur vid Torneälv till tidlös snickarglädje i Persåsen, varsamt restaurerad kulturhistoria i Tygriket och lokal design i Malmö. Häng med på en resa från norr till söder i kulturens tecken. Här hittar du kulturupplevelser för alla smaker!

Pittoreska gränder i Vilhelmina kyrkstad

vilhelmina på sommaren
Vilhelmina kyrkstads små stugor och mysiga gränder har anor från 1700 talet och bjuder in till en historisk resa i tiden. Besök de klassiska kyrkstugorna och föreställ dig livet för många hundra år sedan. I det pittoreska området finns hembygdsmuseum, hantverkshus, samegalleri, konstateljé och lanthandel. Missa inte ett besök på Samegalleriet, där du bland annat kan beundra världens största samekniv. Vill du ha ett lite mindre äventyr kan du vandra upp på kyrkberget där det finns en liten by med kåtor, sagostig och utsikt över Volgsjön. STF Vilhelmina Kyrkstad ligger i ett antal av de små hemtrevliga stugorna som har kvar sin känsla från 1800-talet, de flesta med öppna spisar och med den så kallade Vilhelminatapeten på väggarna.

Läs mer och boka


Kulturell mötesplats mitt i Östergötlands vackra skogar

mysig matplats i borkhult
Mitt i Östergötlands vackra skogar och fantastiska natur ligger STF Borkhult Lapphem. I den unika byggnaden som 1893 uppfördes som arbetarbostäder är det mesta i originalskick – vedspis och eldstäder, golv och tapeter. Samtidigt en mötesplats för kultur med målet att bevara och belysa konst, musik och mat från den östgötska regionen. Du bor bekvämt i vackra rum, äter mat med när och härodlat i fokus och njuter lugnet i den lilla byn.

Läs mer och boka


Upplev historiens vingslag vid Årås kvarn

Årås kvarn på sommaren
Utforska det vackra Västergötland i Änglagårds fotspår med STF Årås Kvarn som bas. Här bor du i pittoreska rum precis vid ån i historiska byggnader som tillhör anrika Årås säteri. En gång häradets förnämsta herresäte med anor tillbaka till 1400 talet och med sin storhetstid under 1500 och 1600 talet. Idag drivs Årås kvarn av en aktiv bygdegårdsförening som varsamt renoverat byggnaderna och i den pittoreska miljön erbjuder logi, café, festlokaler och en mängd aktiviteter. Varför inte boka in dig på en kurs i byggnadsvård eller hur du anlägger din egen köksträdgård?

Läs mer och boka


Bo med egen kakelugn på tygrikets egna gårdshotell

Lydde gård på sommaren
Mitt i Sveriges tygrike, i den vackra böljande Häggådalen mellan Borås och Varberg, ligger anrika STF Lydde Gård som under 1800-talet spelade en viktig roll som en av områdets förläggargårdar. Idag är den vackra gamla gården varsamt restaurerad med omtanke om husets kulturella värde och historia, och rymmer ett personligt gårdshotell med 39 bäddar. För det omfattande arbetet har gården fått flera priser för kultur- och byggnadsvårdsarbete såväl som för miljö och hållbarhetstänk. Här bor du bekvämt i de vackert inredda rummen som alla stoltserar med sin egen kakelugn.

Läs mer och boka


Ytterjärna hotell – en bit unik svensk kultur

kulturhuset ytterhjärna
När den danske arkitekten Erik ”Abbi” Asmussen tillsammans med Arne Klingborg och färgsättaren Fritz Fuchs, ansvarade för uppförandet av byggnaderna var utgångspunkten att arkitekturens form, proportion och färg spelar en betydande roll när det gäller att skapa en positiv och livgivande miljö för människor att vistas och arbeta i. Målet var att skapa en spänning mellan byggnaderna och mötet med omgivningen, där arkitekturen stödjer verksamheten. Byggnaderna fick ett unikt formspråk som väckte uppmärksamhet och engagemang såväl inom som utom landets gränser. Här är varje hus är ett konstverk i sig. Lägg till en magnifik rosenträdgård och biodynamisk park samt det spännande kulturutbudet på Kulturhusets scen. Som kronan på verket finns här Skyspace, ett unikt konstverk utformat av den internationella konstnären James Turrell.

Läs mer och boka

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.