kulturupplevelser österlen

Kulturupplevelser

Från levande bastukultur vid Torneälv till tidlös snickarglädje i Persåsen, varsamt restaurerad kulturhistoria i Tygriket och lokal design i Malmö. Häng med på en resa från norr till söder i kulturens tecken. Här hittar du kulturupplevelser för alla smaker!

Levande bastu- och matkultur vid Torne älv

middag vid kukkolaforsen
Kukkolaforsen är en by invid Torne älv, precis vid gränsen till Finland och dryga milen norrut från Haparanda. Området har både en egen kultur och det egna språket meänkieli. Den levande bastu- och matkulturen och det anrika fisket utgör tillsammans själen i Kukkolaforsen. Upplev den unika bastubyn med 15 olika sorters bastu, prova på att fiska med en 6 meter långskaftad håv från en brygga mitt ute i älven, ett fiskesätt från medeltiden, eller njut en middag bokstavligen precis ovanför den brusande forsens vatten. Här skapas inre frid och kreativ inspiration.

Läs mer och boka


Pittoreska gränder i Vilhelmina kyrkstad

vilhelmina på sommaren
Vilhelmina kyrkstads små stugor och mysiga gränder har anor från 1700 talet och bjuder in till en historisk resa i tiden. Besök de klassiska kyrkstugorna och föreställ dig livet för många hundra år sedan. I det pittoreska området finns hembygdsmuseum, hantverkshus, samegalleri, konstateljé och lanthandel. Missa inte ett besök på Samegalleriet, där du bland annat kan beundra världens största samekniv. Vill du ha ett lite mindre äventyr kan du vandra upp på kyrkberget där det finns en liten by med kåtor, sagostig och utsikt över Volgsjön. STF Vilhelmina Kyrkstad ligger i ett antal av de små hemtrevliga stugorna som har kvar sin känsla från 1800-talet, de flesta med öppna spisar och med den så kallade Vilhelminatapeten på väggarna.

Läs mer och boka


Inredning i samklang med naturen i Persåsen

kultur i persåsen
I över 50 år har familjen Wikner levt och verkat i Persåsen i de jämtländska skogarna, och skapat en plats för kreativitet, inspiration och välbefinnande. Här bjuds du på en helhetsupplevelse med mysigt boende, god mat och genuint hantverk. I det egna snickeriet tillverkas unika och handgjorda möbler i spännande träslag. Tidlösa produkter skapade med naturen, konsten och hantverket i harmoni. Året runt finns möjlighet att besöka snickeriet och se hur tillverkningen går till. Här finns även en hantverksbutik och utställning som beskriver det rika kulturlivet i bygden. Rum och stugor är givetvis inredda med möbler från den egna tillverkningen. Varför inte boka bröllopssviten och må lite extra gott med bubbelbad och äggformad himmelssäng?

Läs mer och boka


Fängslande miljö på Långholmen

bo i gammalt fängelse på långholmen
Långholmen mitt i Stockholm har en lång och brokig historia. Just Långholmen hotell huserar i lokaler som bland annat rymt Sveriges största fängelse. Ta del av den fängslande historian i ett besök på det egna muséet eller följ med på deras matresa från 1600-talets salta smaker, via 1700-talets kryddiga och avslutas med 1800-talets söta. Eller varför inte ta en grafikvandring på Litografiska verkstaden som med sitt galleri ligger ett stenkast från hotellet. Dessutom ligger det mesta av Stockholms utbud på promenadavstånd.

Läs mer och boka


Kulturell mötesplats mitt i Östergötlands vackra skogar

mysig matplats i borkhult
Mitt i Östergötlands vackra skogar och fantastiska natur ligger STF Borkhult Lapphem. I den unika byggnaden som 1893 uppfördes som arbetarbostäder är det mesta i originalskick – vedspis och eldstäder, golv och tapeter. Samtidigt en mötesplats för kultur med målet att bevara och belysa konst, musik och mat från den östgötska regionen. Du bor bekvämt i vackra rum, äter mat med när och härodlat i fokus och njuter lugnet i den lilla byn.

Läs mer och boka


Upplev historiens vingslag vid Årås kvarn

Årås kvarn på sommaren
Utforska det vackra Västergötland i Änglagårds fotspår med STF Årås Kvarn som bas. Här bor du i pittoreska rum precis vid ån i historiska byggnader som tillhör anrika Årås säteri. En gång häradets förnämsta herresäte med anor tillbaka till 1400 talet och med sin storhetstid under 1500 och 1600 talet. Idag drivs Årås kvarn av en aktiv bygdegårdsförening som varsamt renoverat byggnaderna och i den pittoreska miljön erbjuder logi, café, festlokaler och en mängd aktiviteter. Varför inte boka in dig på en kurs i byggnadsvård eller hur du anlägger din egen köksträdgård?

Läs mer och boka


Oas mitt i Göteborgs sjömanshistoria

Gatukonst i Göteborg
STF Stigbergsliden Vandrarhem bor du mitt i Göteborgs spännande sjömanshistoria. Det vackra gamla huset har sedan 1854 varit en mötesplats för människor på väg till och från nya äventyr. Då som Göteborgs sjömanshus – nu som vandrarhem och oas för vila och spännande möten mitt i stadens brus. För den kulturintresserade är valmöjligheterna många. Andra Långgatan är en favorit med sina många alternativa butiker, vinylshopar, konstkaféer, tatuerare och flertalet restauranger och barer. Likaså den gamla arbetarstadsdelen Haga som idag huserar många av stans mysiga kaféer, restauranger och annorlunda småbutiker. Missa inte heller ett besök på Röda Sten Konsthall, en spännande arena för konst, teater, musik och dans som drivs av en ideell förening i pannhuset vid Älvsborgsbron.

Läs mer och boka


Bo med egen kakelugn på tygrikets egna gårdshotell

Lydde gård på sommaren
Mitt i Sveriges tygrike, i den vackra böljande Häggådalen mellan Borås och Varberg, ligger anrika STF Lydde Gård som under 1800-talet spelade en viktig roll som en av områdets förläggargårdar. Idag är den vackra gamla gården varsamt restaurerad med omtanke om husets kulturella värde och historia, och rymmer ett personligt gårdshotell med 39 bäddar. För det omfattande arbetet har gården fått flera priser för kultur- och byggnadsvårdsarbete såväl som för miljö och hållbarhetstänk. Här bor du bekvämt i de vackert inredda rummen som alla stoltserar med sin egen kakelugn.

Läs mer och boka


Lokal design på Ohboy Hotell i Malmö

Ohboy hotell i malmö
Malmö bjuder på ett närmast oändligt utbud av kultur, spännande mat, innovativ arkitektur och en livlig och social atmosfär. Kanske inte för inte som staden kallas för Sveriges Berlin. Här hittar du kreativa människor som skapar teater, konst och musik. Samtidigt är tempot lite mer tillbakalutat och avstånden lite kortare. STF Ohboy Hotell hyllar med sin spännande utformning det lokala där design, produktion och material kommer från södra Sverige. Här bor du i en grön och lugn oas mitt i stadens puls.

Läs mer och boka


Arthotel Tornedalen – Med passion för konsten

arthotel tornedalen
På Arthotel Tornedalen har varenda sak du ser eller rör vid en egen historia att berätta. Nytt blandat med gammalt. Det finns inget bäst före datum för konst och form som vilar på kunskap, erfarenhet, skönhet, kärlek och genomtänkt funktion. Allt på Arthotel är handplockat för att du ska få en genuin helhetsupplevelse. Och skönhetens harmoni finns inte bara i konsten utan också i naturen som omger husen. Du bor rofyllt i samklang med älven och skogen, och med årstidens växlingar. Här har du allt kravlöst i din närhet. Vandra i skogen, gör upp eld, lyssna på träden och älven, ro ut med båten. På vintern åker du skidor i skogen eller på Torne älvens is. Bada bastu varje dag om du så vill. Läs en bok, studera konsten i husen och upplev en bygd där det mesta är som det var en gång.

Läs mer och boka


Ytterjärna hotell – en bit unik svensk kultur

kulturhuset ytterhjärna
När den danske arkitekten Erik ”Abbi” Asmussen tillsammans med Arne Klingborg och färgsättaren Fritz Fuchs, ansvarade för uppförandet av byggnaderna var utgångspunkten att arkitekturens form, proportion och färg spelar en betydande roll när det gäller att skapa en positiv och livgivande miljö för människor att vistas och arbeta i. Målet var att skapa en spänning mellan byggnaderna och mötet med omgivningen, där arkitekturen stödjer verksamheten. Byggnaderna fick ett unikt formspråk som väckte uppmärksamhet och engagemang såväl inom som utom landets gränser. Här är varje hus är ett konstverk i sig. Lägg till en magnifik rosenträdgård och biodynamisk park samt det spännande kulturutbudet på Kulturhusets scen. Som kronan på verket finns här Skyspace, ett unikt konstverk utformat av den internationella konstnären James Turrell.

Läs mer och boka

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.