Höstlovsaktiviteter

Nedan listar vi 9 tips på höstlovsaktiviteter för dig som ännu inte har ett fullspäckat schema för oktoberlovet. Upplev exempelvis en fängslande övernattning på en ö mitt i staden eller spana efter fartyg från fyrvaktarbostaden. Det finns många olika upplevelser att välja bland i vårt avlånga land. Här delar vi med oss av våra bästa tips för höstlovslediga äventyrare.

Fängslande boende mitt i storstaden

fängelsekorridor STF Zinkensdamm
Vårt första tips på höstlovsaktivitet är ett boende på ett gammalt fängelse. På STF Långholmen Vandrarhem kan du göra precis just det men som tur är behöver du inte skaka galler här längre utan istället njuta av friheten att ta den lilla bron över till Södermalm och uppleva huvudstadens stora utbud av höstlovsaktiviteter inom ett par minuters tunnelbaneresa. Vad sägs om att klappa kungens hästar på Hovstallet, Spökpyssla i Skogens hus på Skansen eller möt dinosaurier på Naturhistoriska museet. Låt dig fängslas av ett kittlande höstlov i Stockholm.

Läs mer och boka

Hösttema i Göteborg

Våningssäng med barn på STF Göteborg city
I Göteborg finns massor att uppleva för höstlovslediga upptäckare. Utforska kusliga experiment på Universeum under halloween, lek loss i Slottsskogens fantasifulla parklek eller lär dig allt om pumpor i den botaniska trädgården. I centrala Göteborg kan du välja mellan att bo på STF Göteborg City eller STF Stigbergsliden, båda med närhet till stadens utbud av aktiviteter, restauranger och sevärdheter. Vill ni varva restaurangbesöken med egenfixad pasta emellanåt finns självklart även gästkök att tillgå.

Bo på STF Göteborg City eller STF Göteborg Stigbergsliden

Naturkul i Bergslagen

Familj vandrar i skogen
Upptäck naturens magi i Bergslagen där skogar, sjöar, höjder och dalar skapar upplevelser utöver det vanliga! Vandra på slingriga stigar, lek kull i en glänta eller klättra över stock och sten. På STF Åkerby herrgård bor ni bekvämt med helpension och kan ägna tiden åt att umgås. Lunchmatsäcken tar ni givetvis med ut på utflykten. Utanför dörren väntar stora parkområden och den fina bergslagsskogen med stigar och spårade vandringsleder och möjlighet till fiske nere vid sjön.

Läs mer och boka

Bli fyrvaktare för en natt

Smygehuk fyr på STF Smygehuk vandrarhem
På Sveriges sydligaste udde ligger Smygehuk fyr & Logi. Om höstarna kan det storma härligt runt udden där vågorna slår mot klapperstenstranden. Fyren byggdes 1883 och sköttes av en fyrvaktare som såg till att ljuset aldrig slocknade. Än idag blinkar fyren för att leda sjöfarten rätt, men nu sköts det automatiskt. Idag är det du som bor i den gamla fyrvaktarbostaden när du checkar in och kan tryggt se det blinkande fyrtornet vägleda båtarna längs kustvägen mörka höstkvällar. På dagen kan du leta fossiler längs stranden och har du tur kanske du även hittar bärnsten.

Läs mer och boka

Lekplatsrunda och familjeverkstad i Malmö

Barn ritar på griffeltavla på STF Malmö City
I Malmö väntar en mängd spännande äventyr för alla höstlovslediga. Besök Moderna museets höstlovsverkstad där alla får möjlighet att skapa och experimentera, eller utforska Folkets parks fantastiska kulturhus. Barn med mycket spring i benen tar med fördel sikte på någon av stadens runt tjugo temalekplatser. Samtliga specialbyggda med olika teman som exempelvis Sagolekparken, Afrikaparken och Rymdlekplatsen. Varför inte hyra en cykel och göra en lekplatsrunda? På STF Malmö City bor ni centralt med gångavstånd till stadens alla sevärdheter.

Läs mer och boka

Höstlov i medeltida borg på Österlen

Klippig kust vid STF Brantevik/Råkulle vandrarhem på Österlen
Besök en riktig borg från medeltiden under höstlovet! På Österlen, inte långt ifrån havet där höstvindarna kan blåsa friska ligger Nordens bäst bevarade medeltida borg, Glimmingehus. Borgen började byggas år 1499 på uppdrag av en dansk riddare. Idag har arkeologer hittat många intressanta fynd från borgen och det är ett spännande utflyktsmål för stora och små. Under höstlovet kan ni gå på en guidad familjevisning och utmana dig själv med att prova på olika medeltida aktiviteter.

Läs mer och boka

Väsen och skrönor i Sala silvergruva

Barn går i Sala Silvergruva
Sala Silvergruva bjuder på ett perfekt höstlovsäventyr för hela familjen. Följ med på en spännande visning i Sofia Magdalena gruva, där ni får följa samma väg ner i gruvan som de gamla gruvarbetarna från 1800-talets början. I gruvan finns underjordiska vackra sjöar, bergrum och en konsertsal. Bor gör ni i det vackra vandrarhemmet STF Sala Silvergruva med inredning inspirerad av gruvmiljön eller i den spektakulära gruvsviten som är världens djupaste hotellrum – 155 meter under jord.

Läs mer och boka

Fjällbus och tidig skidåkning i Ramundberget

Barn karvar pumpor på Halloween i Ramundberget
Under höstlovet får klassiska Fjällgården nytt liv med spännande aktiviteter inne och ute. Så här års har häxornas fullt upp och det är fullspäckat med bus i Källar'n på Fjällgården. Gastar, vampyrer och spöken guidar barnen genom en lekfull och spännande långhelg. Monsterverkstad, skelettdisco, filmkvällar med troll och oknytt följt av spökvandring och mycket annat bus-väntar den som vågar komma hit. För den som längtar efter skidåkning finns sparad snö i längdspåren. Kvällen kan ni avsluta med bad i poolen en trappa ner.

Läs mer och boka

Höstlovsrys i Stockholm

Pumpor Grönalund
Nöjesparken Gröna Lund byter om och klär upp sig i Halloweenkläder för en ryslig höstvecka. Här kan den modige besöka zombiezonen eller gå ombord på den nya skräckattraktionen Ghost Ship. Eller bara hänga med häxor, ta en tur i Spindelpigan eller Spökbilarna. För de yngsta är det dags att krypa till kojs när mörkret faller och då sover ni gott i ett av våra familjerum på STF Zinkensdamm. Rummen är fräscha, ljusa 4-bäddsrum med privat badrum. På morgonen väntar en stor, härlig hotellfrukost.

Läs mer och boka

Upplevelser i Sverige