Fjällvandring med barn

Fjällvandra med barn

Barn gillar att vandra! Lägger du upp fjällvandringen på ett kul sätt kan barnen gå nästan hur långt som helst. Din roll som friluftsförälder ändrar förutsättningarna för dig som utemänniska. Skruva ner tempot och släpp tidigare mål och ambitioner. Gör dagsturer från ett vandrarhem, fjällstuga eller fjällstation – eller skapa ditt eget camp och tälta på fjället. Gå tillsammans med barnen, inte bakom eller framför.

Ta många pauser så orkar ni hela dagen

Fjällvandringsleder kan ha svåra passager och höjdskillnader, och för barn är detta både kul och utmanande. Ta många pauser för att orka hela dagen! Gör ett eget vindskydd, grilla eller passa på att bada i en fjällsjö. Det kan också vara en god idé att dela upp dagen i två utepass. Gå in och laga lunch eller ät i restaurangen på fjällstationen om det finns en sådan.

Låt barnen utforska naturen

Ta gärna med en fågelbok, en växtbok, kikare och lupp och låt barnen utforska naturen. Använd kartan, GPS:en och berätta var ni är, vart ni ska och vad ni ser. Utnyttja även morgon och kväll någon gång – vandra sent i sommarljuset eller gå upp tidigt och var med när naturen vaknar.

Lek och ha roligt på turen

Ta med en fotboll som barnen kan sparka framför sig på fjället, ha med ett terränganpassat gosedjur som får bli både matat med frystorkad mat och smutsigt av lek eller låt barnen ta med en kompis. Är barnen stora nog att hantera kniv kan de tälja en vandringsstav till sig själva. Det kan också vara ett roligt projekt på kvällar och raster under hela vandringen.

Se till att du håller humöret uppe

Det är viktigt att du har energi även om alla andras har tagit slut. Din kunskap och dina erfarenheter som friluftsmänniska gör att du lättare kan hjälpa andra. Om du håller på att tappa motivationen, ta en paus, fika, bada eller låt barnen leka en stund.

Planera in mycket extra tid för vandringen

Extra tid är nyckeln till en lyckad tur. Då slipper ni bli stressade av att det börjar mörkna eller att sträckan är för lång.

Gå på trygga leder

Gå aldrig över strömmande eller djupa vattendrag med barn. Ta heller aldrig med barn på avsatser, smala bergskammar eller ut på branta snöfält.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.