Fjällvandring på hösten

Krispig höstluft, sprakande färger, färre besökare och dessutom myggfritt. Fördelarna med att fjällvandra på hösten är många. Här tipsar vi om 7 fantastiska fjällturer som gör sig extra bra under sensommaren och hösten!

Höstsprakande fjäll

Klassisk tur över jämtländska fjällhedar och mäktiga fjällmassiv

En perfekt kortare höstvandring med bekväma stopp för övernattning längs vägen! Vandringen mellan Storulvån i norr och Ljungdalen i söder är en klassisk och lättvandrad tur som gör sig extra bra på sensommaren och hösten, när besökarna är färre och fjället skiftar färg i tusentals toner av rött, gult och orange. På tre dagar färdas du över vida fjällhedar och mäktiga fjällmassiv. Vid varje etappmål finns en fjällstation där du njuter av välsmakande middagar och skön sömn. Lägger du till några extra dagar kan du testa fjällrävssafari eller att bestiga Helags.


Höstsprakande fjäll

Höstvandring genom Långfjällets och Rogens naturreservat

Vandringen mellan Grövelsjön och Tänndalen går genom Långfjället och Rogens naturreservat och bjuder på ett dramatiskt och omväxlande landskap. Från karga kalfjäll och gles barrskog till ett pärlband av sjöar i härligt böljande landskap. Du vandrar förbi Sveriges minst besöka nationalpark, Töfsingdalen, med fantastiskt vacker natur. Turen inleds på STF Grövelsjöns fjällstation och går sedan via tre av STFs fjällstugor innan du avslutar med en skön säng och härliga smakupplevelser på anrika fjällhotellet  STF Tänndalen/Skarvruet.


Sylarna runt – dramatiska toppar och storslagna vyer

På den här vandringen möts norsk fäbodkänsla i hytta och svensk fjälltradition på fjällstation. Du vandrar över böljande kalfjäll och hela tiden med Sylarnas dramatiska toppar, glaciärer och branter i blickfånget. Starten går från STF Sylarna Fjällstation till Nedalshytta och fortsätter genom det ståtliga Ekorrpasset nedanför Storsola, som med sina 1 728 meter över havet är den högsta svenska toppen i Sylmassivet. Från Nedalshytta fortsätter leden till Storerikvollen och sedan upp mot Fiskåfjellet och Fiskåtjärnen längs Sylmassivet för att sedan komma tillbaka till Sylarna. Cirkeln sluts när du är tillbaka på STF Storulvån Fjällstation.


Helags fjällstation

Spektakulär vandring med lyxigt avslut

Turen från Vålådalen till Ljungdalen går via STF Helags Fjällstation. Leden är välmarkerad och längs vägen sträcker sig broar över de vattendrag som annars skulle vara svåra att ta sig över. Det är en spektakulär vandring som på tre dagar går genom fjällbjörkskog, över vida fjällhedar och upp mot mäktiga fjällmassiv. Längs turen passerar du fjällmassivet Helags som är Sveriges högsta topp söder om polcirkeln 1 797 meter över havet. Det är möjligt att bestiga Helags, även för den som inte är så van. Du bor på fjällstationer med full service, samt i fjällstuga. På fjällstationerna kan du lyxa till det med bastu, en skön säng och restaurang som erbjuder både frukost och middag.


Fjällstuga i sensommarlandskap

Färgsprakande treparksmöte i världsarvet Laponia

Den här turen tar dig till platsen där Sareks, Padjelantas och Stora Sjöfallets nationalparker möts, därav namnet Treparksmötet. Den fyra dagar långa rundturen är sex mil lång och startar med en båtresa från STF Ritsem till Änonjalme och avslutas med samma båt tillbaka från STF Vaisaluokta. Under turen bor du i fjällstugor och får se makalös vildmark. Du passerar storslagna Áhkkámassivet som skapar en brant kontrast mot de planare markerna i Padjelanta. Blågröna glaciärsjöar, vilda forsar och storslagna vyer varvas med intensiva höstfärger.


Vindelfjällens naturreservat – ett Lappland i miniatyr

En vandring från Hemavan, Kungsledens södra ände, och norrut genom Vindelfjällens naturreservat till Ammarnäs är som att vandra i ett Lappland i miniatyr. Imponerande massiv av höga karga fjäll och djupa dalar varvas med våtmarker, fjällbjörkskogar och massor av små sjöar. Fågellivet är mycket rikt här så ta med en lättburen fågelbok, om du inte redan är expert. Majoriteten av vandringssträckorna är lagom i längd, så du hinner både ta en tupplur, fiska och plocka bär längs vägen. Du övernattar i fjällstugor och köper proviant längs vägen vilket gör att ryggsäcken alltså kan packas lätt.


Fantastiska vyer i Sareks gränsland

Vandringen längs Kungsleden mellan fjällstationerna STF Saltoluokta och STF Kvikkjokk är drygt sju mil lång, och tar dig genom ett spännande gränsland mellan Sareks höga berg i väster och det färgsprakande skogslandskapet österut. Öppna hedar, fjällbjörk, täta granskogar, stora sjöar och kalfjäll kantar vägen. På en av etapperna vandrar du i Sareks Nationalpark, Sveriges största högfjällsområde, som bjuder på verklig vildmark med oerhört dramatisk natur. Missa inte en avstickare till fotografernas älsklingsplats Skierffe med en fantastisk vy mot Rapadalen och Pårtemassivet.


Lämna din e-postadress för att få vårt nyhetsbrev. Vi ses snart i din inkorg!

Läs om hur vi hanterar dina personuppgifter.


Mer inspiration

person med utsträckta armar vid sjö

Semestertips höst

Populära resmål är oftast lite härligare senare på säsongen, när tempot och trängseln minskat och lugnet infinner sig.

Visa alla boenden på karta

På vår karta kan du se var alla våra boenden & aktiviteter finns i Sverige. Du kan även filtrera resultatet för att hitta något som passar just dig.

Medlem

Bli medlem i Svenska Turistföreningen. Det gör skillnad. Tillsammans gör vi det möjligt för både dig och andra att uppleva mer av Sverige. Idag och imorgon.