Fjällvandring på hösten

Krispig höstluft, sprakande färger, ett lugnare tempo med färre besökare och dessutom myggfritt. Fördelarna med att fjällvandra på hösten är många. Här tipsar vi om fem fantastiska fjällturer som gör sig extra bra under sensommaren och hösten!

Fantastiska vyer i Sareks gränsland


Vandringen längs Kungsleden mellan fjällstationerna STF Saltoluokta och STF Kvikkjokk är drygt sju mil lång, och tar dig genom ett spännande gränsland mellan Sareks höga berg i väster och det färgsprakande skogslandskapet österut. Öppna hedar, fjällbjörk, täta granskogar, stora sjöar och kalfjäll kantar vägen. På en av etapperna vandrar du i Sareks Nationalpark, Sveriges största högfjällsområde, som bjuder på verklig vildmark med oerhört dramatisk natur. Missa inte en avstickare till fotografernas älsklingsplats Skierffe, där en fantastisk vy mot Rapadalen och Pårtemassivet i Sarek väntar.

Läs mer om leden


Vindelfjällens naturreservat – ett Lappland i miniatyr

vindelfjällen vandring
En vandring från Hemavan, Kungsledens södra ände, och norrut genom Vindelfjällens naturreservat till Ammarnäs är som att vandra i ett Lappland i miniatyr. Imponerande massiv av höga karga fjäll och djupa dalar varvas med våtmarker, fjällbjörkskogar och massor av små sjöar. Fågellivet är mycket rikt i Vindelfjällen så ta med en lättburen fågelbok, om du inte redan är expert. Majoriteten av vandringssträckorna är lagom i längd, så du hinner både ta en tupplur, fiska och plocka bär längs vägen. Du övernattar i fjällstugor och köper proviant längs vägen vilket gör att ryggsäcken alltså kan packas lätt. Ett perfekt höstäventyr.

Läs mer om leden


Höstvandring genom Långfjällets och Rogens naturreservat

Fjäll i höstfärger
Vandringen mellan Grövelsjön och Tänndalen går genom Långfjället och Rogens naturreservat och bjuder på ett dramatiskt och omväxlande landskap. Från karga kalfjäll och gles barrskog till ett pärlband av sjöar i härligt böljande landskap. Redan första dagen vandrar du förbi Töfsingdalens Nationalpark som med sin svåråtkomliga terräng kan vara Sveriges minst besökta nationalpark. Men du som tar dig an mödan med en avstickare belönas med fantastiskt vacker natur. Turen inleds på STF Grövelsjöns fjällstation och går sedan via tre av STFs fjällstugor innan du avslutar med en skön säng och härliga smakupplevelser på familjeägda STF Tänndalen/Skarvruet, ett av fjällvärldens gamla anrika fjällhotell.

Läs mer om leden


Klassisk tur över jämtländska fjällhedar och mäktiga fjällmassiv


Vill du göra en lite kortare höstvandring och ha bekväma stopp för övernattning längs vägen? Vandringen mellan Storulvån i norr och Ljungdalen i söder är en klassisk och lättvandrad tur som gör sig lite extra bra på sensommaren och hösten, när besökarna är färre och fjället skiftar färg i tusentals toner av rött, gult och orange. På tre dagar färdas du över vida fjällhedar och mäktiga fjällmassiv. Vid varje etappmål finns en fjällstation där du njuter av välsmakande middagar och skön sömn. Har du möjlighet att lägga till några extra dagar får du inte missa Fjällrävssafari eller att bestiga topparna Storsylen och Helags.

Läs mer om leden


Färgsprakande treparksmöte i världsarvet Laponia

treparksmötet på hösten
I världsarvet Laponia hittar du hela fyra nationalparker. Den här turen tar dig till platsen där Sareks, Padjelantas och Stora Sjöfallets nationalparker möts, därav namnet Treparksmötet. Den fyra dagar långa rundturen är sex mil lång och startar med en båtresa från STF Ritsem till Änonjalme och avslutas med samma båt tillbaka från STF Vaisaluokta. Under turen bor du i fjällstugor och får se makalös vildmark när den är som allra vackrast. Du passerar storslagna Áhkkámassivet som skapar en brant kontrast mot de planare markerna i Padjelanta. Blågröna glaciärsjöar, vilda forsar och storslagna vyer varvas med intensiva höstfärger. Belöningarna är många för dig som tar dig bortom de mest besökta vandringslederna.

Läs mer om leden


Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.