Trygg vandrare i fjällandskap

Trygg på fjället

Dåligt väder, svår terräng och skador kan skapa riskfyllda situationer till fjälls. Det måste fjällturisten alltid ta med i beräkningen. De korta råden för att färdas tryggt på fjällen är: Gå aldrig ensam, ta med spade och vindsäck på vintern, berätta för anhörig vart du går, följ markerade leder och lyssna på väderleksrapporter.

På fjället är det grundläggande att vara beredd på att tänka själv och att ta ansvar för sin egen säkerhet. Kom ihåg att avancerade utrustning aldrig kan ersätta sunt förnuft, erfarenhet och kunskap. Läs vidare om vad du behöver tänka på.

Berätta färdväg för anhörig

Du ska alltid informera någon om dina fjällturer, oavsett om vandringen är lång eller kort. Berätta för en anhörig vilken färdväg du planerar, vilken tid du startar, vilka som är med i sällskapet samt vilken utrustning du har med dig som kan underlätta exempelvis fjällräddningens arbete om någon skulle saknas.

I fjällstugor och rastskydd finns speciella gästböcker utlagda och där bör man anteckna sig när man passerar. Dessa meddelanden följs dock inte upp förrän någon är anmäld saknad. Att skriva färdmeddelanden är att visa hänsyn mot sig själv och andra!

Hjälptelefon

Hjälptelefonerna finns i alla fjällstugor, med något enstaka undantag. Vilka framgår på respektive fjällstugas hemsida. Hjälptelefon finns även i en del av de rastskydd som finns utefter ledsystemet. Även på fjällkartan framgår vilka platser som har hjälptelefon.

Via telefonen får du direktkontakt med polisens sambandscentral och fjällräddningen. Via telefonen kan du larma om det hänt något. Det är bra att göra även om du blir försenad på din tur så att anhöriga inte blir oroliga. Polisen och räddningsledningen hjälper gärna till att föra information vidare. Det kanske innebär att fjällräddningen slipper rycka ut i onödan. Du kan och bör också använda telefonen för att informera och rådfråga.

Fjällräddningen

Varje polisdistrikt med fjäll inom sitt område har en fjällräddningsorganisation. I den ingår polismän och fjällvan ortsbefolkning, totalt cirka 350 personer.

Fjällräddningens insatser handlar inte bara om att söka saknade skidåkare och vandrare. Minst lika ofta rycker man ut för att transportera hem en person som skadat sig eller blivit sjuk.

Fjällräddningen nås direkt via de hjälptelefoner som finns på många platser i fjällen och på vanliga telefoner via larmnumret 112.

Vi samarbetar med Fjällsäkerhetsrådet och rekommenderar att du läser igenom deras information innan din fjällvistelse, oavsett årstid och aktivitet.

Mer om fjällsäkerhet

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.