Förebygg skador

En viktig detalj i fjällpackningen är första förband och utrustning och kunskap för att klara de vanligaste situationerna; skavsår, kylskador och solbränna.

Kylskador

Grundregeln för att slippa kylskador är att hålla sig torr, varm och mätt. Använd torra och rena kläder i material som transporterar bort fukten från kroppen eller som värmer även när de är fuktiga (så kallade superunderställ respektive ull). Ett skyddande lager ytterst mot vind och väta är, tillsammans med det du har närmast kroppen viktigast för att skydda dig mot kylskador. Har du dessutom ätit ordentligt så har du energi (= värme) till hela kroppen.

Ansiktet och de yttersta kroppsdelarna som fingrar och tår är mest utsatta. En huva på anoraken eller jackan med pälskant eller utskjutande ”strut” ger en skyddande luftkudde framför ansiktet. Hoppa över ansiktstvätt och rakning på morgonen för att behålla hudfettets naturliga skydd. Ät och drick ordentligt.

Om fingrarna kan värma varandra minskar risken för kylskador. Därför kan vindtäta tumhandskar vara att föredra framför fingerhandskar. Fötterna skyddar du bäst genom att dina skor håller vätan borta och är rymliga. En för tight skidsko kan vara förödande i riktigt kallt väder. Se till att de enkelt rymmer både strumpa och socka i ull.

Kontrollera varandra med jämna mellanrum och titta efter vita fläckar i ansiktet, som är tecken på en begynnande kylskada. Den ska tas om hand direkt. Bästa behandlingen är en varm, torr hand som läggs över det skadade stället. Sen ska man förstärka klädseln, dricka varmt och hålla sig i rörelse.

Även osynlig sol kan skada

Vi tål mindre sol än vi tror. På vårvintern när solljuset är intensivt i fjällen är det vanligt med solskador. Använd därför en solkräm med hög skyddsfaktor och ha alltid solglasögon, gärna med sidoskydd om solljuset är starkt.

Att man kan bli snöblind på fjället när himlen är klarblå och solen strålar känner de flesta till. Men den kanske största risken för snöblindhet är under disiga dagar. Du utsätts för ultraviolett strålning även när solen inte syns. Om du då låter bli att sätta på dig solglasögonen finns risk för snöblindhet. De första symtomen kommer ofta på kvällen med rodnad och irritation på hornhinnan. Du får “grus i ögonen”, de tåras och i värsta fall ser du ingenting. Mer information om solskador finns på Cancerfondens hemsida.

Skavsår

Väl ingångna vandringsskor är en bra garanti mot skavsår. Använd torra, rena och hela strumpor. Så fort du känner ett veck på strumpan ska du stanna och rätta till det innan det blir en blåsa eller ett sår. Bomull skaver när det är fuktigt, undvik därför att ha bomull närmast kroppen.

Tejpning är ett bra sätt att förebygga skavsår för den som har känslig hud. Skydda exempelvis hälen genom att sätta på en häfta av Leukoplast eller Elastoplast (finns att köpa i rullar med fem centimeters bredd på apoteket). Börja med att tejpa tvärs över baksidan på hälen och därefter längs med hälsenan. Börja några centimeter in under hälen och fortsätt minst en decimeter upp längs hälsenan.

Om du ändå får en blåsa är det bäst att låta den vara hel. Täck den med en hudvänlig, självhäftande platta. Den vanligaste sorten heter Compeed och finns att köpa på apotek.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.