Finaste utsiktsplatserna

Höga berg eller djupa dalar, sjö eller hav, stadens puls eller ett böljande fält. Den bästa utsiktsplatsen varierar så klart efter tycke och smak, så frågan är om man kan utse Sveriges vackraste utsiktsplats? Vi har listat 5 platser med fantastiska vyer, alla unika på sitt sätt. Det som förenar dem är att de erbjuder en stunds stillhet och ger dig en möjlighet att se omgivningen ur ett annat perspektiv.

Rapadalen i Sarek


Att lista vackra vyer och inte nämna Rapadalen går inte. Denna del av Sarek, en av Sveriges nationalparker och sista vildmarker, kan man nå genom vandring eller turskidåkning längs med Kungsleden mellan fjällstationerna STF Saltoloukta och STF Kvikkjokk. Bästa vyn över dalen får man från bergstoppen Skierfe. Toppens västra sluttning stupar nästan lodrätt 700 meter ned mot den välkända deltadalen. Stigen som leder upp till toppen betraktas som lättvandrad och Skierfe är därför ett populärt utflyktsmål utmed Kungsleden. Från det närmsta boendet på STF Aktse fjällstuga till toppen är avståndet cirka 7,5 km och stigningen 770 m.

Boenden i närheten
STF Saltoloukta Fjällstation
STF Kvikkjokk Fjällstation
STF Aktse Fjällstuga

Höga Kusten


Den vackra kustremsan mellan Härnösand och Örnsköldsvik är ett måste för utsiktstörstande. Höga kusten är ett av Sveriges världsarv som tack vare den unika landhöjningen på närmare 300 m över havet bjuder på höga klippor och vyer utöver det vanliga. Ett av de mer kända besöksmålen är Skuleberget och Skuleskogens nationalpark med spännande vandringsmöjligheter.

Boenden i närheten
STF Härnösand/Sågverket Vandrarhem
STF Höga kusten/Kustladan Vandrarhem
STF Härnösand/Snibben Vandrarhem

Almdalens fjällmiljö


I Hotagens naturreservat, 9 km från närmsta bilväg ligger STF Almdalens Fjällgård med anor från tidigt 1800-tal. Här bor du med naturen som närmsta granne. Prova fiskelyckan i någon av de små sjöarna, eller vandra i de kringliggande bergen för att hitta din favorit utsikt. Hotagens naturreservat är ett vidsträckt område med vacker gammal naturskog men också kalfjäll som båda bjuder på en rik flora och fauna. Med lite tur kan man få en glimt av utter, fjällräv, björn eller om man riktar blickarna upp mot skyn kungsörn eller jaktfalk.

Boende i närheten
STF Almdalens Fjällgård

Stockholm


Storstadspuls i all ära, men även här finns platser för en stunds reflektion över naturens skönhet. Bästa utsiktsplatserna i Stockholm hittar du på någon av Söders höjder. Följ Blecktornsgränds branta stigning från Mariatorget till Monteliusvägen, eller packa picnickorgen och bege dig till Skinnarviksberget nära Zinkensdamm.

Boenden i närheten
STF Stockholm/Zinkensdamm Vandrarhem
STF Stockholm/Långholmen Vandrarhem
STF Stockholm/Rygerfjord
STF Stockholm/af Chapman & Skeppsholmen Vandrarhem

Sveriges sydligaste spets


Sveriges sydligaste utpost öppnar upp en vidunderlig vy mot resten av Europa. Här bor du bekvämt i den gamla fyrvaktarbostaden STF Smygehuk Fyr & Vandrarhem och kan avnjuta en utsikt över havet till frukost. För den som vill finns möjlighet att ta trapporna upp till den ännu verksamma fyren intill vandrarhemmet.

Boende i närheten
STF Smygehuk Fyr & Vandrarhem

Upptäck fler boenden