Färgsprakande höstfjäll

Krispig och hög luft, sprakande höstfärger, ett lugnare tempo med färre besökare och dessutom myggfritt. Fördelarna med att fjällvandra på hösten är många. Här tipsar vi om fem färgsprakande fjällturer som gör sig extra bra under den lugnare sensommaren och hösten!

Höstvandring genom Långfjällets och Rogens naturreservat

Fjäll i höstfärger
Vandringen mellan Grövelsjön och Tänndalen går genom Långfjällets och Rogens naturreservat, och bjuder på ett dramatiskt och omväxlande landskap. Från karga kalfjäll och gles barrskog till ett pärlband av sjöar i härligt böljande landskap. Redan första dagen vandrar du förbi Töfsingdalens Nationalpark som med sin svåråtkomliga terräng kan vara Sveriges minst besökta nationalpark. Men du som tar dig an mödan med en avstickare belönas med fantastiskt vacker natur. Turen inleds på STF Grövelsjöns fjällstation via tre av STFs fjällstugor innan du avslutar med en skön säng och härliga smakupplevelser på familjeägda STF Tänndalen/Skarvruet, ett av fjällvärldens gamla anrika fjällhotell.

Höstvandra i Rogen


Färgfyrverkeri och fantastiska vyer i Sareks gränsland


Vandringen längs Kungsleden mellan fjällstationerna STF Saltoluokta och STF Kvikkjokk är drygt sju mil lång, och tar dig genom ett spännande gränsland mellan Sareks höga berg i väster och det färgsprakande skogslandskapet österut. Öppna hedar, fjällbjörk, täta granskogar, stora sjöar och kalfjäll kantar vägen. På en av etapperna vandrar du i Sareks Nationalpark, Sveriges största högfjällsområde som bjuder på verklig vildmark med oerhört dramatisk natur. Missa inte en avstickare till fotografernas älsklingsplats Skierffe, där en fantastisk vy mot Rapadalen och Pårtemassivet i Sarek väntar!

Färgfyrverkeri i Sarek


Klassisk tur över Jämtländska fjällhedar och mäktiga fjällmassiv


Vill du göra en lite kortare höstvandring och ha bekväma stopp för övernattning längs vägen? Vandringen mellan Storulvån i norr och Ljungdalen i söder är en klassisk och lättvandrad tur som gör sig lite extra bra på sensommaren och hösten, när besökarna är färre och fjället skiftar färg i tusentals toner av rött, gult och orange. På tre dagar färdas du över vida fjällhedar och mäktiga fjällmassiv. Vid varje etappmål finns en fjällstation där du njuter av välsmakande middagar och skön sömn. Har du möjlighet att lägga till några extra dagar får du inte missa att bestiga topparna Storsylen eller Helags. Guidade turer finns att boka på fjällstationerna.

Klassisk Jämtlandstur


Magiska höstfärger längs norra Kungsleden


Kungsleden mellan Abisko och Hemavan är en av världens mest kända vandringsleder, och har sedan leden skapades av Svenska Turistföreningen i början av 1900-talet besökts av vandrare från hela världen. Den norra delen av Kungsleden, från Abisko till Nikkaluokta, är den mest välvandrade och har ett högt besökstryck under sommaren. Hösten är således ett perfekt tillfälle för dig som vill vandra denna världskända sträcka när det är lite lugnare. Med Lapporten som siluett startar vandringen storslaget redan i Abisko nationalpark. Övernattning sker därefter i fem fjällstugor innan du når STF Kebnekaise Fjällstation, vid foten av Sveriges högsta berg. Passa gärna på att stanna en extra natt här och gör en topptursbestigning, guidade turer avgår varje dag.

Höstfärger längs Kungsleden


Möt ett Lappland i miniatyr i Vindelfjällens naturreservat


En vandring från Hemavan, Kungsledens södra ände, och norrut genom Vindelfjällens naturreservat till Ammarnäs är som att vandra i ett Lappland i miniatyr. Imponerande massiv av höga karga fjäll och djupa dalar varvas med våtmarker, fjällbjörkskogar och massor av små sjöar. Fågellivet är mycket rikt i Vindelfjällen så ta med en lättburen fågelbok, om du inte redan är expert! Majoriteten av vandringssträckorna är lagom i längd, så du hinner både ta en tupplur, fiska och plocka bär längs vägen. Du övernattar i fjällstugor och köper proviant längs vägen vilket gör att ryggsäcken alltså kan packas lätt. Ett perfekt höstäventyr!

Vandra i Vindelfjällen


Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.