Just nu är det många som ringer till oss och vi har därför längre väntetider än normalt. Information från STF med anledning av coronaviruset hittar du här. Vi befinner oss i ett akut ekonomiskt läge och kämpar nu för att rädda vår 135-åriga förening. Läs här hur du kan hjälpa.

Stor grupp med vandrare mellan Vålåvalen och Helags

Vålåvalen - Helags

Mellan Vålåvalen och Helags vandrar du i ett öppet fjällandskap med vida vyer. De många små tjärnarna och vattendragen lämpar sig både för fiske och för fågelspaning med kikare. Sjöfågel och vadare finns i stort antal vid tjärnarna längs leden. Mot slutet ser du det imponerande Helagsmassivet med sin glaciär.

När du lämnat STF Vålåstugorna går du västerut cirka 1 km, med Smällhögarna som fondvägg framför dig. Leden delar sig och du svänger söderut mot Helags. Efter 3 km når du bron över Härjångsån. Sedan följer leden Härjångsfjällens östsluttning med fin utsikt över Vålåsjön. Du rör dig i ett område med renskötsel. Leden följer en beteshage som används för att samla renar för kalvmärkning och slakt.

Vandringen fortsätter igenom Ljungans dalgång och tjärnrika, delvis sumpiga källområde. Vid Ljungans vackra strand ligger Ljungans rastskydd där du kan stanna och rasta. Här finns även en hjälptelefon. Har du spö och fiskekort med dig kan du också fiska i Ljungan. Du kan också fiska och rasta vid Krusttjärnen.

Efter Ljungan kommer en stigning på Jalketsåjjas södra sida, innan du når nedförsbacken mot STF Helags Fjällstation.

Snabbfakta

Fjällkarta
Z6

Etappens längd / tid
23 km / 7 – 8 timmar

Höjdskillnad
902 – 1 054 m ö h

Här finns STF
STF Vålåstugan Fjällstuga och STF Helags Fjällstation

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.