Utsikt från Helagsstugan

Vålåstugan – Helags

Mellan Vålåstugorna och STF Helags vandrar du i ett öppet fjällandskap med vida vyer. Mot slutet av vandringen väntar en storslagen utsikt över det imponerande Helagsmassivet och dess glaciär som tornar 1 400 meter över havet.

Vandringen börjar när du lämnar Vålåstugorna och går söderut. Redan efter 3 kilometer når du Härjångsån i Vålådalens naturreservat. Turen fortsätter sedan vidare på det karga Härjångsfjällets sluttning, och en bit av den här sträckan följer ett renstängsel.

Leden delar sig vid Ljungans rastskydd – välj att följa leden söderut mot Helags. Turen fortsätter nu i ganska flack terräng mot passet mellan Krustjärnstöten och Slaajve, och efter ett par kilometers nedförslut når du Krusstjärn.

Slutet av turen bjuder på en stigning på Jalketsåjjas södra sida, innan det bär nedför igen mot ledens ändhållplats – STF Helags Fjällstation. Fjällstationen ligger härligt till, vid foten av Sveriges högsta topp söder om polcirkeln.

I hela området förekommer renskötsel. Därför är det viktigt att du visar hänsyn.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet Z6, 1:100 000
Calazos ”Jämtlandstriangeln” 1:50 000
Calazos ”Jämtlandsfjällen” 1:100 000

Etappens längd / tid
23 km / 7 – 8 timmar

Höjdskillnad
902 – 1 030 m ö h

Här finns STF
STF Vålåstugan Fjällstuga och STF Helags Fjällstation

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.