Två kvinnor vandrar vid sjö

Torpön runt

Det är något visst med att gå runt något. Vandra Torpön runt längs strandkanten och i skogen, eller gena om du tycker att tre mil är för långt. Vandringen runt den stora ön i Sommen, Östergötlands näst största sjö, är ett ganska enkelt tilltag. Du kan börja och sluta på Solviks vandrarhem nordväst om bron som går ut till ön. Eller ta färjan norrifrån om du föredrar den vägen. Vid färjeläget finns ett Naturum och även kafé.

Vandringen går till stor del längs vattnet och du får njuta av det ovanligt klara vattnet i sjön. En passande vandring under varma sommardagar, då ett svalkande dopp alltid är nära till hands. Du kan gena över ön via flera mindre skogsbilvägar om du vill göra turen kortare än de 30 kilometer som hela strandlinjen erbjuder. Eller gör vandringen på två dagar om du vill bo i vindskydd.

Sommens vatten är klart och rent, så pass rent att du nästan kan dricka det. Med andra ord är det inga problem att laga mat, som kokats, på vattnet. Norr om ön på fastlandet ansluter Östgötaleden åt flera håll om du vill fortsätta din vandring.

Snabbfakta

Karta
Kartblad Östgötaleden 1-5 finns att köpa på turistbyråer i området eller via ostgotaleden.se.

Ledens längd / deletapper
30 km / en etapp, kan kortas

Läsvärt och länkar
Om Östgötaleden, om Torpöns färjeläge och Torpön naturreservat.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.