Vandrare tar paus längs Kungsleden

Tjäktja - Sälka

Om du vill uppleva vidder och vyer är den här vandringen absolut något för dig! När du passerar Tjäktjapasset öppnar sig ett nytt landskap på andra sidan i Tjäktjavagge när det karga och steniga i passet möter det frodiga och mjuka nere i dalen.

Tjäktjapasset 4 kilometer söder om STF Tjäktja är Kungsledens högsta punkt, 1 150 meter över havet. Ofta får du som vandrar här gå i snö och det kan vara rätt blött. Snölegorna breder ut sig och utsikten är imponerande, särskilt där passet börjar slutta nedåt igen. I passet finns en raststuga och precis nedanför Tjäktjapasset finns också de bästa tältplatserna.

Efter en brant och stenig nerförsbacke börjar den 3 mil långa Tjäktjavagge. En vägg av berg kantar dalens västra sida. I öster är fjällen mer rundande, men ändå höga. Du vandrar öster om den breda jåkken som rinner genom dalen. Först på slutet skymtar du STF Sälka. Härifrån har du ett perfekt basläger för toppturer till bland annat Sockertoppen.

Tänk på att det bedrivs renskötsel i området som kräver att du visar hänsyn.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet BD6
Calazos ”Kebnekaisefjällen”

Turens längd / tid
12 km / 3 – 5 timmar

Höjdskillnad
835 – 1 000 m ö h

Här finns STF
STF Tjäktja Fjällstuga och STF Sälka Fjällstuga

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.