Två vandrare spanar över fjället

Teusajaure - Vakkotavare

Dagen börjar med att stugvärden erbjuder båtskjuts över sjön. Vana roddare kan med fördel ta roddbåt, men sjön kan vara mycket besvärlig att ro under vissa vindförhållanden. När du kliver i land på andra sidan sjön är du i Stora Sjöfallets nationalpark.

Där väntar en fin och relativt lättvandrad etapp – dock med tuffa höjdskillnader. Vandringen inleds med en lång stigning, först i fjällbjörkskog och sedan på kalfjället. Efter 5 kilometer finns en bäckravin som kan erbjuda skydd. Gå uppströms från bron som går över bäcken. Efter det planar backen ut och leden går över stora hedmarker.

Vid trädgränsen 1,5 kilometer ovanför STF Vakkotavare Fjällstuga har du bra utsikt om du vill rasta eller tälta. Efter det slingrar sig stigen i serpentiner mellan fjällbjörkarna ner till STF Vakkotavare och stora vägen som går mellan Ritsem och Gällivare.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet BD8
Calazos ”Kebnekaisefjällen”

Etappens längd / tid
15 km / 5-7 timmar

Höjdskillnad
470 – 500 m ö h

Här finns STF
STF Teusajaure Fjällstuga och STF Vakkotavare Fjällstuga

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.