Ensamvandrare med ryggsäck vid regnbåge

Tärnasjö - Syter

En lättvandrad etapp som passerar Tärnasjöns unika övärld på en serie broar. Därefter väntar en backe upp till kalfjället och STF Syter Fjällstuga – en av de vackrast belägna stugorna längs Kungsleden.

Från STF Tärnasjö Fjällstuga vandrar du igenom björkskogen längs Tärnasjöns östra sida. Några passager går över spångade myrmarker. Det bedrivs även renskötsel på östsidan så tänk på att visa hänsyn. Tärnasjöns södra del är en arkipelag fylld av hundratals små holmar, som bildats av rogenmorän och tillhör Vindelfjällens intressantaste formationer. Det hör är också ett tillhåll för många sjöfåglar. Du passerar sjön på sju stycken broar.

Från det sista brofästet är det 4 kilometer till STF Syter. Kungsleden följer en brant stigning upp igenom björkskogen innan etappen avslutas med flack terräng. I fonden avtecknar sig Norra Sytertoppen som reser sig 1 768 meter över havet. Hit lockades fjällvandrare redan 1923, när den första Syterstugan uppfördes.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet AC2, 1:100 000
Calazos ”Ammarnäs & Hemavan” 1:100 000

Etappens längd / tid
14 km / 4 – 5 timmar

Höjdskillnad
610 – 700 m ö h

Här finns STF
STF Tärnasjö Fjällstuga och STF Syter Fjällstuga


Vandring Ammarnäs – Hemavan

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.