Stormkök och Bullens korv

Sundsbergsleden

Strax utanför Sunne i Sundsbergs friluftsområde ligger den 6 kilometer långa Sundsbergsleden. Här följer du slingrande skogsstigar i vacker natur och kan njuta av utsikt över Fryksdalen från Klövberget. Turen är medelsvår med en del branta partier.
Leden lockar med trolsk gammelskog och ett ovanligt rikt växt- och djurliv.

Här finns till exempel sju av Sveriges åtta hackspettsarter, bland annat tretåig hackspett. Från toppen av Klövberget har du en milsvid utsikt över Fryksdalen, och i den omgivande granskogen breder blåsipporna ut sig som ett hav på vårkanten. Vid torpet Skogsbacken öppnar sig skogen till en glänta, och framför den lilla stugan finns en grillplats på gräsmattan. Därifrån har du en underbar utsikt ned över Sunne och Fryken. Missa inte att spana efter grodor vid Fågeldammen. På våren sjuder vattnet av paddornas parningslek, och under hela sommaren kan du se yngel, paddor och grodor i vattenbrynet.

Sundsbergsleden ligger i Sundsbergs friluftsområde, på gångavstånd från Sunne centrum där det finns ett STF-vandrarhem. Leden är markerad med orange färgmarkering och träpilar och det finns iordningställda rastplatser längs vägen.

Snabbfakta

Karta
Karta kan laddas ned från Sunne Turism, Terrängkartan 613 Sunne.

Etappens längd
6 km

GPS-koordinat startplats
N 59° 49.666, E 13° 7.514

Läsvärt och länkar
Om Sundsbergsleden och Sunne Turism

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.