Rödklädd vandrare i vackert landskap

Sitojaure - Aktse

Du börjar dagen med båtfärd över fjällsjöarna Kaskajaure och Kåbtajaure. Vandringen inleds sedan vid bryggan i Svine, där en raststuga finns. De första kilometrarna genom fjällbjörkskogen är ganska lättvandrade och bitvis spångade.

Väl framme vid trädgränsen börjar en rejäl stigning upp på kalfjället. När du passerat den högsta punkten och rundat Tåresåive kan du se ut över Rapadalen och Sarekfjällen, med den berömda Skierffeklippan i förgrunden. Från toppen har du en fantastisk vy mot Rapadalen och Pårtemassivet i Sarek.

Om vädret är bra kan du göra en avstickare till fotografernas älsklingsplats Skierffe. Från toppen har du en fantastisk vy mot Rapadalen och Pårtemassivet i Sarek. På kalfjället är det ofta svårt att hitta vatten, så planera rasten så att du tar med dig vatten nerifrån björkskogen. Sista biten till STF Aktse Fjällstuga går brant nedåt genom gammelskog.

I området bedrivs renskötsel – visa hänsyn!

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet BD10, 1:100 000
Calazos ”Sarek & Padjelanta” 1:100 000

Etappens längd / tid
10 km / 3 – 5 timmar

Höjdskillnad
630 – 540 m ö h

Här finns STF
STF Sitojaure Fjällstuga och STF Aktse Fjällstuga

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.