Manlig vandrare på hängbro på Kungsleden

Serve - Tärnasjö

Denna kulliga etapp går bitvis över lättvandrade höjder. Mot slutet letar sig leden ner utmed etapper till björkskogen vid Tärnasjön, där också STF Tärnasjö Fjällstuga väntar. Längst etappen finns det flera fiskevatten, som är upplåtna för sportfiske.

Leden börjar i gles björkskog och stiger sedan upp på kalfjället. När du vandrat halvvägs passerar du etappens högsta punkt som ligger cirka 900 meter över havet. Leden fortsätter efter ett utförslut i flack terräng som delvis består av myrar.

En kurvig dalgång mellan lågfjällen följer, med flera småsjöar längs vägen. Efter ett par lägre fjällpass kommer du successivt ned i björkskogen. Etappen avslutas med en lång utförsbacke innan du når STF Tärnasjö Fjällstuga. Tänk på att det bedrivs renskötsel i området som kräver att du visar hänsyn.

Tärnasjön ligger precis i närheten och inbjuder till bad och fiske. Sluttningarna på öster sida om stugan är också värda ett besök för botaniskt intresserade. Här finns sällsynta gräs- och starrsorter.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet AC2, 1:100 000
Calazos ”Ammarnäs & Hemavan” 1:100 000

Etappens längd / tid
14 km / 4 – 5 timmar

Höjdskillnad
700 – 610 m ö h

Här finns STF
STF Serve Fjällstuga och STF Tärnasjö Fjällstuga


Vandring Ammarnäs – Hemavan

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.