Tre glada vandrare på en kulle

Rundvandring på Österlen

En vandring längs Skånes sydostkust och Österlen bjuder på många stränder och riktig sommarkänsla. Ystad är en utmärkt utgångspunkt som det är lätt att ta sig till, och det finns en rad vandrarhem på vägen.

Från Ystad vandrar du längs kusten österut. Ängar och sanddyner avlöser varandra och det är inte långt till Ale stenar, Sverige största skeppssättning. Dag Hammarskiölds vackra gård Backåkra är värd ett besök om du kan slita dig från stranden.

Vandra sen den kustnära sträckan upp mot Simrishamn, förbi Skillinge och Brantevik. Här finns gott om boendealternativ, kaféer, konstgallerier och hantverksbodar. Tänk bara på att boka ditt boende i tid.

I nationalparken Stenshuvud, mellan Baskemölla och Kivik, hittar du unik natur och slingrande vägar. Strax norr om Kivik längs stranden ligger STF Haväng, en ganska kort dagsetapp som ger tid till härliga bad.

Efter Haväng viker leden av inåt landet mot Brösarp och vandringen får en annan karaktär med bokskog, betesängar och porlande vattendrag. Efter en dagsvandring genom ett böljande landskap kan du sova gott på STF Andrarum Kuskahusen.

Snabbfakta

Karta
Skåneledens hemsida, etapperna SL 4: 1-6, Terrängkartan 503 Tomelilla

Etappernas längd
82 km (inklusive Kivik-Ystad 182 kilometer)

Läsvärt och länkar
Stenshuvuds nationalpark och Visit Skåne.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.