Vandrare med ryggsäckar vid sjö

Österlenleden

Österlenleden är en 188 kilometer lång vandring längs Skånes sydostkust. Du går längs sandstränder, genom pittoreska fiskelägen och över blomstrande ängar. Ystad är en utmärkt utgångspunkt som det är lätt att ta sig till.

Från Ystad vandrar du längs kusten österut. Ängar och sanddyner avlöser varandra och det är inte långt till Ale stenar, Sverige största skeppssättning. Vandra sedan den kustnära sträckan upp mot Simrishamn, förbi Skillinge och Brantevik. Här finns det gott om kaféer, konstgallerier och hantverksbodar.

I nationalparken Stenshuvud hittar du artrik natur och slingrande stigar. Strax norr om Kivik viker leden av inåt landet och vandringen får en annan karaktär med bokskog, betesängar och porlande vattendrag. Missa inte att ta ett glas nypressad äppelmust i Kivik om du har vägarna förbi på hösten.

Från Kivik kan du fortsätta längs stranden en bit till Haväng innan du viker av inåt land. Från Haväng mot Brösarp ändrar landskapet karaktär och vandringen går istället genom Österlens bokskog och betesängar och välkända Brösarps backar. Härifrån kan du sedan enkelt ta dig tillbaka till Ystad om du vill.

Det finns också flertalet fina boenden längs vägen där du kan sova gott efter en lång dags vandring.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.