Kor vid Nynäshamn - Rudans gård

Nynäshamn - Rudans gård

På Södertörn hittar du flera fina etapper av Sörmlandsleden, och det är lätt att utnyttja kollektivtrafiken för att få ihop en trevlig tur. Ett exempel är att vandra från Nynäshamn till Rudans gård i Handen, en sträcka på knappt 52 kilometer. På vägen passerar du det gamla torpet Paradiset, som delar namn med det omkringliggande naturreservatet.

Första biten går genom skärgårdslandskap och odlingsmarker, fram till deletappmålet Vansta gård i Ösmo. Nästa sträcka leder norrut längs sjön Muskan fram till sjöns norra ände, där du hittar skärmskydd och badplats. Området är fyllt av våtmarker, och det finns stor chans att se rovfågel.

Vandringen fortsätter i lätt kuperad terräng genom gammelskog, förbi branta berg och blanka sjöar. Du passerar flera naturreservat, bland annat Österby, Tornberget och Paradiset. Sista biten vandrar du genom Rudans friluftsområde fram till Rudans gård, som ligger i anslutning till Handens pendeltågsstation.

Turen börjar vid Kvarnängens IP i Nynäshamn, dit du enkelt tar dig med allmänna kommunikationer. Övernattar gör du enkelt i skärmskydd längs vägen, eller i eget tält. Du hittar även ett STF-vandrarhem i Nynäshamn.

Snabbfakta

Karta
Sörmlandsledens hemsida och Terrängkartan 595 Nynäshamn och 606 Södra Stockholm.

Etappens längd / deletapper
51,5 km / 4 deletapper

GPS-koordinat startplats
N 58°55.399, E 017°55.299

Läsvärt och länkar
Sörmlandsledens hemsida, Österby naturreservat, Tornberget naturreservat och Paradiset naturreservat.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.