Nedalshyttan - Sylarna

Detta är den mest dramatiska etappen på turen runt Sylarna. Det smala bergspasset Ekorrdörren, de storslagna vyerna mot Sylmassivet och den nästan sakrala känslan vid Tempeldalen gör detta till en oförglömlig vandring i ett område av alpin karaktär.

Leden börjar i lätt terräng, först över myrmarker, sedan över torra slätter med Sylmassivets sluttningar på nordsidan. Efter renstängslet vid riksgränsen går du på lättgången mark upp mot karaktäristiska Ekorrdörren, som är ett smalt pass med mycket branta fjällväggar.

Efter att du har passerat ett rastskydd fortsätter leden norrut med en brant stigning som ger en höjdskillnad på 260 meter. Väl uppe går du på skrå på Sylskalstötens västra sluttning innan du vandrar svagt utför på torr, fast mark. Tempeldalen öppnar sig som en djup u-formad gryta mellan Slottet och Templet. Efter ledskiljet mot Helags skymtar du STF Sylarna Fjällstation ett par kilometer bort.

Snabbfakta

Fjällkarta
Z6 Lantmäteriet  1:100 000
Z54 Lantmäteriet 1:50 000
Jämtlandsfjällen Calazo 1:100 000
Jämtlandstriangeln Calazo 1:50 000

Etappens längd / tid
18 km / 6 – 7 timmar

Höjdskillnad
780 – 1 045 m ö h

Här finns STF/DNT
STF Sylarna Fjällstation och DNT Nedalshytta Fjällstation

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.