Trädkronor och himmel

Linköping - Rimforsa

Vandra över ängarna från Linköping till Rimforsa. Första deletappen till Bjärka-Säbys slott är en vacker och enkel dagstur i ett fantastiskt eklandskap. Du följer Kinda kanal – det går att åka med båtarna en bit – ner till slottet

De stora godsen och herrgårdarna har satt sin prägel på landskapet. Här möter du mängder av majestätiska ekar. Träden gav virke som användes till att bygga skepp, kyrkor och slott. Idag är de mest vackra att se på men de har också en viktig funktion för många insekter, fåglar och växter. Stanna gärna en stund och gå på en slottsvisning, njut av en bit mat eller fika.

Fortsätt sedan söderut (om du inte inväntar buss tillbaka till Linköping) och njut ännu mer av Sveriges största sammanhängande eklandskap. En del av vandringen följer landsvägar, men du passerar även några riktigt fina vindskydd, sjöar och ett naturreservat med vacker barrskog.

Sträckan Linköping till Rimforsa är närmare 45 kilometer lång, räkna därför med en natt i tält eller vindskydd – om du inte väljer att övernatta ståndsmässigt i slottsmiljö. I Sätravallen, en mil norr om Rimforsa, finns en friluftsgård och camping med stugor. I Rimforsa, på Kalvudden, finns ett STF-vandrarhem där du kan avsluta vandringen med en dusch och god nattsömn.

Snabbfakta

Karta
ostgotaleden.se

Etappens längd / deletapper
45 km / 2 etapper

Läsvärt och länkar
Om Östgötaleden, Nya slottet Bjärka-Säby, Gamla slottet Bjärka-Säby och Linköping Turism.

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.