Familj går på led i skogen

Jäveröleden

Jäverön öster om Karlstad bjuder på fin vandring med skog, naturbetesmarker och strandängar. Jäverön ligger ungefär tio kilometer öster om Karlstad, och 700 meter ut i Vänern. Det finns flera vindskydd och fikaplatser, och du kan ta dig ett dopp i innanhavet vid någon av de många badvikarna och klipporna. Ön är totalt 900 hektar stor och har en kortare och en längre vandringsled på totalt cirka 20 kilometer. Den längre leden kan delas upp i två slingor, var och en på cirka 10 kilometer.

Naturen är varierad med barrskog, lövskog, naturbetesmark och fina klipp- och sandstränder. På ön drivs ett aktivt skärgårdsjordbruk med betande kor, hästar och får. Jäverö Gård är öppet för besök och erbjuder bland annat turridning och boende.

Under sommarmånaderna går passagerarbåt från Karlstad några dagar i veckan. Det går också att ta sig hit med färja som går dagligen från färjeplatsen på Herrön. Färjan tar även bil och cykel. Cirka 200 meter från färjeläget finns ett sommaröppet kafé med enklare rätter, glass och fika. Jäverö Gård med gårdskafé ligger 2 kilometer från färjelägret. Här finns en självservering med enklare fika.

Snabbfakta

Karta
Terrängkartan 600 Kristinehamn och 599 Karlstad. Finns att hämta på Karlstad-Hammarö Turistbyrå.

Etappens längd / deletapper
3, 10 respektive 17 km

GPS-koordinat startplats
N 59° 23.407, E 13° 39.808

Läsvärt och länkar
Om Jäveröleden, om Jäverön och Jäverö Gård

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.