Två flickor på sommaräng i motljus

Graversfors - Säter

Vandra mellan Graversfors och Säter genom Kolmårdens djupa skogar. Du börjar vid Graversfors, några kilometer norr om Åby och Norrköping, och följer leden österut på sparsamt kuperade stigar och småvägar.

Vid Lilla Älgsjön finns en parkering och en rastplats med sandstrand, bordsgrupp och eldplats. Lilla Älgsjön är en bra anslutningsplats med bil för den som inte vill gå hela vägen. Vandringen fortsätter mot Halsbråten och passerar Jungfrukällan och Björndalens rövargrotta. Tänk på att leden söder om Halsbråten delar sig – Östgötaleden fortsätter söderut, men med Sörmlandsledens markeringar. Sträckan mellan Lövsjön och Säter är rätt brant och knixig, innan du kommer upp till utsikten över Bråviken i Bråviksbrantens naturreservat. Stanna gärna till vid någon av de många rastplatserna på vägen.

Vandrarhemmet i Åby är en bra utgångspunkt för en vandring i Kolmårdenskogarna. Väl nere i Säter kan du välja att fortsätta på vandringslederna österut, eller ta färjan över till Skansen och Vikbolandets bördiga slätter. Det finns några vindskydd på vägen och kring Kolmården finns boende på pensionat, camping och vandrarhem.

Snabbfakta

Karta
Terrängkarta 581 Norrköping
Kartblad Östgötaleden 8-11 via turistbyrån i Norrköping eller ostgotaleden.se.

Etappens längd / deletapper
9,5 mil / 4 – 5 dagsetapper à 12-17 km

Läsvärt och länkar
Om Östgötaleden

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.