Vandrare går till STF Blåhammaren - Storerikvollen

Blåhammaren - Storerikvollen

En vandring som erbjuder vackra vyer över gränsfjällen och den stora Essandsjön som väntar fint på norska sidan om gränsen.

Den första halvmilen under din vandring går svagt nerför men terrängen planar ut när du närmar dig Endalens rastskydd. När du gått ytterligare några kilometer efter rastskyddet når du älven Enan och gränser mot Norge.

På andra sidan bron över Enan väntar Norge. Det innebär att leden nu är markerad med stora röda ”T” målade på stenar. Leden går svagt uppåt mot Remskleppen och sänker sig sedan mot ett slätare myrlandskap. Tältare kan en bit ned i backen vika av söderut på sommarleden direkt mot Nedalshytta om man inte vill besöka Storerikvollen och dagen därpå vandra tillbaka till denna plats. Efter cirka 3 kilometers vandring når du Den Norske Turistforeningens hytta – DNT Storerikvollen.

Hyttan har stått här sedan 1897 och är en gammal fäbodvall med utsikt över Essandsjøen och Sylarna. Om du är historieintresserad kan du också passa på att se minnesmonument över Karolinernas dödsmarsch 1718 på lågfjället Bustvalen.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet Z6, 1:100 000
Lantmäteriet Z54, 1:50 000
Calazos ”Jämtlandskartan” 1:100 000
Calazos ”Jämtlandstriangeln” 1:50 000

Etappens längd /tid
15 km / 5–6 timmar

Höjdskillnad
769 – 1 090 m ö h

Här finns STF/DNT
STF Blåhammaren och DNT Storerikvollen Fjällstation

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.