Detaljbild växter buskar ris

Anaris - Lunndörren

Sträckan från Anaris till Lunndörren är fin att vandra. Det blir särskilt spännande att gå mellan de höga bergväggarna i den långsmala Hällådalen. I omgivningarna väntar dessutom andra spännande fjällfenomen som Issjödalen och Lunndörrspasset.

Din vandring från STF Anaris Fjällstuga går i sydvästlig riktning i lättvandrad och svagt stigande terräng. Snart når du den flera kilometer långa Hällådalen – omgiven av fantastiska naturkulisser. Här går leden mellan höga fjällsidor som sträcker sig till 1 000 meters höjd.

Längst in i dalen väntar en brant stigning till sträckans högsta punkt som ligger 1 200 meter över havet. Härifrån kan du förvänta dig en storslagen utsikt över Vålådalens naturreservat och Issjödalens kraterfyllda platålandskap.

Efter en brant utförslöpa når du lättvandrade Gröndalen. Och därefter Issjödalens grusplatå. I området kan även du som är historieintresserad passa på att utforska de konformade grushögarna Pyramiderna och andra intressanta spår av inlandsisen.

När du lämnat Issjödalen går turen vidare genom ett renstängsel och följer Stor-Gröngumpens norra sluttning. Snart viker leden ner genom björkskogen och går på skrå fram till STF Lunndörren. Fjällstugan ligger alldeles nere vid Lunndörrstjärnen – på gränsen mellan skog och kalfjäll.

I hela området bedrivs renskötsel som kräver vandrarnas hänsyn.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet Z7, 1:100 000
Lantmäteriet Z53, 1:50 000
Calazos ”Jämtlandsfjällen” 1:100 000

Etappens längd / tid
18 km / 5 – 7 timmar

Höjdskillnad
800 – 834 m ö h

Här finns STF
STF Anaris Fjällstuga och STF Lunndörren Fjällstuga

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.