Man plockar hjortron längs Kungsleden

Aktse - Pårte

Efter att ha tagit rodd- eller motorbåt över sjön Laitaure börjar du den långa vandringen mot STF Pårte Fjällstuga. Första halvmilen går på lättvandrad stig genom storskogen. Du kommer in i Sareks Nationalpark som du sedan vandrar i nästan hela vägen till STF Pårte. Sareks Nationalpark är verklig vildmark och landets största högfjällsområde.

En kort men brant stigning leder upp till det småkuperade kalfjället. Halvvägs, vid Rittak finns ett rastskydd i gränslandet mellan skog och kalfjäll. Du har nu kommit in i Sarek så tänk på att här gäller lite speciella regler. Från Rittak fortsätter din vandring mot passet mellan Faunaåive och Huornatj.

Den sista sträcka mot STF Pårte Fjällstuga går nerför kalfjället och kan vara besvärlig vid regn, men blir snart bättre. De sista kilometrarna fram till STF Pårte går genom vacker barrurskog. Förutom att det är en av få orörda tallurskogar i lapplandsfjällen finns här ett rikt djurliv.

Viktig information om båtar i fjällen

Roddbåtarna läggs i när sjön är isfri, vilket brukar vara runt midsommar. Motorbåtstrafiken startar när fjällstugorna öppnar. Aktuella tidtabeller och båtinformation hittar du här.

Snabbfakta

Fjällkarta
Lantmäteriet BD10
Calazos ”Sarek & Padjelanta”

Etappens längd /tid
22 km / 8 – 10 timmar

Höjdskillnad
540 – 500 m ö h

Här finns STF
STF Aktse Fjällstuga och STF Pårte Fjällstuga

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.