brygga i solnedgången på skärgårdsö

Avkopplande ö-liv

Det är något visst med öar. Separerade från omvärlden, omgivna av vatten och med en alldeles egen karaktär. Addera färgsprakande solnedgångar, närmast oändliga badmöjligheter och lika oändlig horisont så är det lätt att förstå varför öar ofta seglar upp som givna sommarfavoriter. Här delar vi med oss av 9 kända och okända ö-pärlor.

Oändlig horisont i Bottenvikens yttersta skärgård

fyrtorn i solnedgång vid Malören
I Bottenvikens yttersta skärgård hittar du STF Kalix Malören Lodge. En alldeles magisk plats som bjuder generöst på både avkoppling och äventyr. Hit åker man för den oändliga horisonten, den magiska midnattssolen och för att få tid för mötet med sig själv och sina kära. Utforska fyren, kika på skeppsvraket, plocka havtorn och njut av den vidunderliga havsutsikten i alla riktningar. Naturen är karg men högst levande med sandstrand, ängar och mängder av fåglar och vildblommor. Här bor du i den härliga Lotsstugan som har sju dubbelrum och en härlig svit. En perfekt plats för bröllopsresan, födelsedagen eller för dig som helt enkelt bara vill fira sommaren och livet!

STF Kalix Malören Lodge


Slingrande grusvägar och stora smaker på Svartsö

drönrabild över svartsö i stockholms skärgård
Upplev en levande skärgårdsö. Svartsö är en stor ö i Stockholms mellersta skärgård med bofast befolkning året om. Här möter du öppna jordbrukslandskap och under vår och sommar står ängar och dikesrenar fulla med blommor. Grusvägarna på ön passar perfekt för löpning, vandring eller en cykeltur. Cykel finns att hyra om du inte tar med en egen. Med Svartsö som bas kan du även göra enkla dagsutflykter till öarna i närheten- Ingmarsö, Finnhamn, Husarö och Möja är bara några exempel på smultronställen på upptäckaravstånd. Missa inte heller ett besök på Svartsö Krog som serverar riktigt bra mat med närproducerade råvaror, och utan onödiga krusiduller. Omnämnd i White Guide och en upplevelse både för smaklökarna och övriga sinnen.

STF Svartsö Vandrarhem


Säl och sinnesfrid på Stora Fjäderägg

solnedång stora fjäderägg
Där himlen möter havet blir tillvaron enkel och sinnet eftertänksamt. På Stora Fjäderäggs fyrplats i Holmö skärgård bor du i öns gamla fyrvaktarbostäder, med havet och den gamla fyren som enda granne. Vandrarhemmet har 16 bäddar i vackert inredda fyrbäddsrum, och två kök för självhushåll. Standarden är enkel med torrdass med havsutsikt, bad i havet och vatten som hämtas vid kran utomhus. Följ fartygens färd från Bottenhavet upp i Bottniska viken, ströva över ljunghedar och solvarma klapperstensfält, leta strandfynd, förundra dig över labyrinter, kompassrosor och 1000-åriga hyddbottnar. Den morgontidige kan upptäcka säl på grynnorna ute till havs eller vara med när ornitologerna i fågelstationen ringmärker fågel. Garanterat en upplevelse utöver det vanliga.

STF Stora Fjäderägg Vandrarhem


Sagolik pärla i Blekinges skärgård

brygga vid tjärö
Tjärö – pärla mellan himmel och hav. Mitt i Blekinges skärgård, ett pärlband av orörda öar, hittar du Tjärö. Hela ön är bevarad i 1 700 och 1 800-talsmiljö och du kommer att känna det som att du kliver rakt in i en saga av Astrid Lindgren. Med havet i alla väderstreck kan du starta dagen med ett morgondopp från klipporna. Efter det äter du en god frukost med hembakt och småvarmt. Och sen är det bara för dig att bege dig ut och uppleva skärgården och naturen. Kanske slutar dagen med ett skönt bastubad på flotten och en välsmakade middag i restaurangen?

STF Tjärö


Solnedgångar och kvällsdopp på Ölands västkust

solnedgång öland
Precis vid havet på Ölands västra kust ligger mysiga STF Stora Frögården. Ett vackert gammalt trähus med vita knutar, egen restaurang med mysig innergård, egen badstrand och klarröd solnedgång över Kalmarsund. Här bor du mitt i UNESCOs världsarv Södra Ölands odlingslandskap med massor att se och upptäcka. Du som är intresserad av fågelliv har nära till fågelskyddsområdet Beijershamn och för dig som vindsurfar är den goda vinden vid Ölands kuststräcka klassad som en av landets vindsäkraste platser. Eller varför inte ta en tur bland öns alla fina konstbutiker? Här kryllar det nämligen av vackert och gediget konsthantverk. Efter en dag full med intryck kanske det blir en kvällspromenad eller cykeltur längs stranden eller varför inte ett svalkande kvällsdopp?

STF Mörbylånga/Stora Frögården


Herrgårdsmiljö på bilfri ö i Mälaren

allé ner till vattnet vid bryggholmen
I hjärtat av naturen, på en bilfri ö i Mälaren, ligger STF Bryggholmens Gård. På denna ö har folk bott och verkat i över 1000 år. Den vackra herrgården är från 1864 och ligger mitt i vacker och avkopplande miljö. Rummen är charmigt inredda i gammaldags stil, med utsikt över vattnet och de rofyllda omgivningarna. Till gården hör en gästhamn med fina bryggor som du kan bada ifrån, och på kort promenadavstånd finns flera fina badstränder. I naturreservatet hittar du utmärkta leder för vandring, och du kan även paddla kanadensare eller testa fiskelyckan. Områdets långa historia återfinns i intressanta hällristningar, fornlämningar och vikingahistoria. En överraskande och helt fantastisk plats!

STF Enköping/Bryggholmens gård


Bo granne med morgondoppet i Söderhamns skärgård

fiskestugor och hav vid söderhamn
Ta båten ut i Söderhamns skärgård och bo i idyllisk skärgårdsmiljö på vandrarhem eller i egen stuga med altan och bastu vid havet. Njut av klippbad och sandstränder, fiskeläger och solnedgångar i havet på fyra olika öar. Välj mellan härligt vandrarhem på Rönnskär och idylliska skärgårdsstugor på Enskär, Klacksörarna och Storjungfrun. Enskär är en pärla i mellersta delen av skärgården med barnvänliga sandstränder. Ön lockar både badsugna till dagsutflykter och semesterfirare som vill njuta av skärgårdslivet i hyrstuga. Klacksörarna är ett naturskönt område på behörigt avstånd till annan bebyggelse. Ön är ett populärt utflyktsmål för båtfolket då det bland annat finns bra badmöjligheter och många fina picknickställen. Fyrhamnen är den gamla lots- och fyrplatsen på Storjungfrun, som är Söderhamns skärgårds största ö. Här väntar en storslagen natur med många fina markerade stigar att vandra.

STF Söderhamn/Enskär Skärgårdsstugor


Sagoö i Skånes största sjö

kanoter vid ivögården
På natursköna Ivö, sagoön mitt i Skånes största sjö, möts du av rofylld tystnad. Här hittar du fina möjligheter till sköna bad, fiske, cykelutflykter, vandring, båt- och kanotuthyrning. Följ vandringslederna genom skogarna, och besök mytomspunna historiska sevärdheter. Ön kantas av stränder och badmöjligheter finns nästan överallt. Här kan du även fiska abborre, gös, gädda, mört och braxen. På gården kan du både hyra båtar, kanoter och köpa fiskekort. Efter en aktiv dag njuter du av gårdens egenproducerade viner och mat av hög kvalitet tillagad på ekologiska råvaror i den mysiga restaurangen.

STF Ivö/Ivögården Mat & Vingård


Bo på roslagsgård i genuint välbevarad skärgårdsmiljö

drönarbild över arholma
På STF Arholma/ Bull-August bor du en vacker roslagsgård mitt på ön Arholma. Ön erbjuder en genuint välbevarad skärgårdsmiljö som du lätt kan upptäcka till fots eller på cykel längs bilfria slingrande grusvägar. Eller hyr en kajak och utforska öarna runt omkring, havsbandets kobbar och skär ligger inte långt bort. Avsluta kvällen med en vedeldad bastu ett stenkast ifrån Bull-August gård och njut av utsikten mot Österhamns gamla sjöbodar. Hit kommer du för att både möta och njuta av lugnet!

STF Arholma Bull-August gård


Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.