Strandpromenad vid Österlen

Åtta bästa badplatserna

Saltstänkta klippbad, finkornig sandstrand eller bastubad vid någon sjö? Svensk sommar bjuder på många olika sorters bad där allemansrätten och vårt rena vatten öppnar skapar oändliga möjligheter. Hur och var man bäst svalkar sig under heta sommardagar är givetvis en smaksak. Här delar vi med oss av våra åtta favoriter, helt utan rangordning.

SKUMMANDE BAD I JÄMTLANDSFJÄLLEN


Har du badat i ett vattenfall någon gång? Om inte så är det dags! I jämtländska Kolåsen kan du svalka dig i det vackra vattenfallet intill STF Kolåsens Fjällstation efter en dags vandring bland topparna. Föredrar du en något varmare upplevelse är badtunnan med utsikt över berget ett bra val.

Bo i närheten:
STF Kolåsen Fjällstation

SVALKANDE BAD I GOTLÄNDSKT KALKBROTT


Gotland har en mängd härliga platser att erbjuda den badsugne. Förutom det långa pärlband av sten och sandstränder som ligger utmed öns kuster, finns även möjlighet att ta ett dopp i en del av Gotlands kulturhistoria. Det idag vattenfyllda gamla kalkbrottet på norra delen av ön går under namnet Blå Lagunen och det är lätt att förstå varför. Det turkost skimrande vattnet mot de vita kalkväggarna lockar till bad och svalkar skönt varma sommardagar.

Bo i närheten:
STF Bunge/Fårösund Vandrarhem

UPPFRISKANDE DOPP I SVERIGES STÖRSTA SJÖ

Mitt ute i Vänern, ungefär en timmes båtfärd från Ekenäs ligger ön Lurö. Ön är en del av Europas största insjöskärgård i ett av Skandinaviens solrikaste områden och vad passar bättre då än ett skönt bad? På denna bilfria ö är det gott om stigar som leder till svalkande bad. Vill du hellre ha garanterad värme kan du boka vandrarhemmets egna bastuflotte med tillhörande het badtunna för långa sköna sommarkvällar.

Bo i närheten:
STF Lurö Vandrarhem

FARTFYLLD SURF ELLER STILLA BADVIK PÅ ÖLAND


Med drygt 30 mils kust kan Öland stoltsera med en mängd fantastiska badplatser – här är det bara att välja och vraka. Är det surfing du är ute efter tar du med fördel sikte på kuststräckan vid Stora Frö, en kuststräcka som räknas till en av landets vindsäkraste platser. Föredrar du istället små lugna badvikar finns det flera inom nära räckhåll, både på östra och västra sidan av Öland. Ta ett morgondopp i soluppgång på Bläsinge eller lek med barnen på långgrunda Borgmästarviken vid Ispe udde.

Bo i närheten på:
STF Vickleby / Bo Pensionat
STF Mörbylånga / Stora Frögården

Skärgårdsliv på Stora Kalholmen


Bland närmare 30 000 öar, kobbar och skär i Stockholms skärgård ligger den lilla ön Stora Kalholmen. Här lever du det enkla livet, utan rinnande vatten i kranen men omgiven av renande hav. Här finns oändliga möjligheter till bad, sköna promenader och genuina skärgårdsupplevelser. En liten barnvänlig sandstrand finns inne i den skyddande viken och flera berghällar för härliga klippbad i soluppgång eller solnedgång, bara att välja. Förutom den el-uppvärmda bastun är vandrarhemmet det enda huset på denna lilla ö.

Bo i närheten:
STF Stora Kalholmen

Vykortsvackra stränder på Österlen


Österlen på Skånes sydöstra spets är ett riktigt paradis för alla badälskare. Karga klippor, milslånga sandstränder eller pittoreska fiskehamnar med badstege. En av de vackraste stränderna här är Knäbäckshusens strand. Sandstranden med sin skyddande strandbank och mäktiga träd sträcker sig från Stenshuvud Nationalpark till Lilla Vik. Gillar du svalkande dopp ska du komma när det blåser västliga vindar, då är det glesare mellan badgästerna men bedårande vackert. Intill strandens norra del ligger den lilla byn Knäbäckshusen. Ta en promenad genom skånsk sommaridyll med rosprunkande trädgårdar, korsvirkeshus och vasstak.

Bo i närheten:
STF Baskemölla vandrarhem
STF Kivikstrand badhotell
STF Brantevik Råkulle vandrarhem

Saltstänkta klippbad på Sävö


Tillhör du dem som trivs på en solvarm klippa med utsikt över glittrande hav är chansen stor att Sävö i Bälinge skärgård blir din nästa favorit. Ön är sedan gammalt en av knutpunkterna för de olika segellederna som löper efter ostkusten, och bjuder på underbar natur med hagar, ängar och skogar. Runt ön, som du enkelt promenerar runt under en dag, finns en mängd små vikar och det är enkelt att hitta en alldeles egen badklippa för ett saltstänkt dopp.

Bo i närheten:
STF Sävö vandrarhem

Norrländskt bastubad i Abisko

Abisko
Kombinationen av vedeldad het värme och kristallklart kallt vatten ger kanske den högsta av njutningar – ett äkta norrländskt bastubad. Vid Torneträsks strand, en kort promenad från STF Abisko Turiststation, har den gamla sjöstugan gjorts om till en äkta vedbastu där du blickar ut över den klara fjällsjön direkt från bastufönstret. Låt blicken vandra över mil efter mil av fjäll och njut av ett svalkande dopp i kristallklart vatten.

Bada vedbastu vid Torneträsk och bo på STF Abisko Turiststation

Upplevelser i Sverige

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.