Mobiltäckning på fjället

I fjällvärlden är det inte säkert att du kan använda din mobiltelefon! Det beror dels på att du rör dig i kuperad terräng med stora avstånd, och på att telenäten inte är utbyggda. Meddela gärna dina nära och kära att du inte går att nå när du njuter av din fjälltur.

Mobiltelefoner kan endast användas i de telefonnät de är anslutna till. Nätens täckning är oftast bra i större tätorter och längs de mest trafikerade vägarna. I fjällvärlden är det Telia som har den minst dåliga täckningen. Kort och gott kan du förbereda dig på att koppla av, snarare än att koppla upp dig.

Bäst mottagning vid fjällstationerna

Du som behöver mobiltäckning på fjället har störst chans på större vägar och vid STFs fjällstationer. Du som är ansluten till Telias nät kan ha hygglig räckvidd i södra Lappland, i området runt Storulvån-Blåhammaren-Sylarna-Helags i Jämtlandsfjällen och i Vindelfjällen. Men du måste vara inom synhåll för de högt belägna fjällstationerna.

I norra Lapplandsfjällen är mobiltelefonnätets täckning mycket begränsad, och oftast helt obefintlig. Det beror på att området är stort och antalet fjällstationer få. Bland annat gäller detta Kungsleden Abisko-Kvikkjokk, Padjelantaleden och Nordkalottleden.

Glöm inte heller att mobilbatterier är känsliga för kyla.

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.