Bo i fjällen med barn

Med ett basläger nära bekvämligheter eller bilen kan ni anpassa utelivet till just er familj. Nattsömnen är viktig och ett bra boende är en förutsättning för att sova gott. Se också till att ha torra kläder och mätta magar när ni går till sängs. När alla är utvilade går allt mycket lättare.

En fördel med att bo på fjällstation eller i fjällstuga är att packningen blir lättare eftersom ni inte behöver bära på tält, liggunderlag, kök och extra varma sovsäckar. Försök ta er fram till stugorna i god tid så ni får plats hela familjen. Det bästa för både er och andra gäster är om ni kan ha ett eget rum. Se till att barnen får sova i nedre sängplatserna om ni sover i våningssängar.

Fjällstationen har både restaurang och butik

Fjällstationens bekvämligheter och trygghet är en bra utgångspunkt för dagliga äventyr på fjället. Det finns allt från flerbäddsrum till hotellboende, självhushåll med gästkök eller restauranger där du kan skämma bort dig och familjen med riktigt god mat. På alla fjällstationer finns butiker där du kan handla mat, snacks och souvenirer. Fjällstationerna har också roliga lekutrymmen för barn. Många av fjällstationerna ligger vid vägen, vilket gör det enkelt för er om ni har stor packning. Läs mer om hur det är att bo på en STF fjällstation här.

Fjällstugan är ett enkelt boende med självhushåll och ofta finns butik

På vackra platser längs lederna ligger STFs fjällstugor strategiskt placerade på avstånd som är lagom långa för en dagsetapp. I fjällstugan bor du enkelt utan el och vatten och med självhushållning. Lär barnen vad som gäller med vatten och toalett så att de kan göra rätt från början. Många fjällstugor har butik där du kan handla basvaror. Läs mer om hur det är att bo i en STF fjällstuga här.

Tält är ett bra sätt att bo med barn

En fördel med att bo i tält är att du inte behöver bli stressad över att inte komma fram i tid till nästa etappmål. Kom ihåg att ha nog varma sovsäckar! Både stugor och vindskydd finns kontinuerligt längs lederna som en extra säkerhet. Ett bra tips är att tälta i något av vindskydden. Då slipper ni gå upp och byta tältplats för att tältet håller på att blåsa bort mitt i natten.

Vandrarhem är bekvämt för barnfamiljer

På vandrarhem finns det alltid ett gästkök där du och familjen kan laga mat som barnen gillar. De flesta vandrarhem har inga butiker så det är säkrast att handla mat på vägen. Vill ni inte bära med er lakan så finns det ofta att hyra. Det går så klart bra att ta med egna lakan eller reselakan, men tänk på att sovsäck inte accepteras på alla vandrarhem. Vandrar du med små barn kan det finnas barnsängar att låna på vandrarhemmen om du bokar i tid. Läs mer om vårt vandrarhemsboende i fjällen här.

Små barn bär du i bärsele eller bärstol

Riktigt små barn, upp till ett år ungefär, bär du i bärsele på magen. En bärsele ska ha bra stöd för huvud och nacke. Har du bärsele kan du ofta själv bära ryggsäck.

Barn över ett år kan du bära i bärstol på ryggen. Bärstol kan du använda när barnet sitter stabilt och upp till dess att det väger 15 till 20 kilo, det vill säga även när de går själva. Tänk på att bärstolen ska var skön både för dig som bär och för barnet. Med barn på ryggen och massor av extra attiraljer blir det dock mindre plats för din egen utrustning. Har du bärstol får du se till att bärstolen kan packas med barnets utrustning. Dessutom måste du ha sällskap som förutom sin egen utrustning också kan bära din.

I både bärselen och bärstolen behöver du se till att barnets blodflöde i armar och ben är bra. Stanna ofta och se till att barnet byter ställning, går lite på marken och rör på sig. Eftersom barnen sitter stilla och du rör dig ska du räkna med att barnet är kallare än du är, framför allt om du är ute på våren eller hösten.

Med barn på magen eller ryggen måste du ta det väldigt försiktigt. Framför allt gäller det om du går i ojämn terräng. Ta alltid det säkra före det osäkra! Om du ramlar kan du stuka dig och ett fall innebär också fara för barnet. Undvik därför toppturer, stenskravel och hala ställen.

Allt det här innebär att stugturer är enklare eftersom det krävs mindre utrustning. När du vandrar med barn hinner du inte lika långt som du är van vid att göra utan barn. Du ska stanna oftare, ta längre pauser och sköta om barnet. Det brukar vara lagom att gå en mil under en dagsvandring.

Från fem års ålder kan barnen gå själva

Från 5 till 6 års ålder brukar barnen fixa att gå själva. Hur långt och hur fort de går är förstås helt individuellt, men räkna med en till tio kilometer beroende på humör. Utan krav på distanser lär ni er vara ute tillsammans. En dålig dag med hunger, dåligt väder, förkylning och myggbett går det långsammare. Lägg därför mycket tid på lekar, skoj och gott fika.

Utgå från ett basläger och gör korta dagsturer för att se hur det går. En frisk och pigg sjuåring som vandrat tidigare fixar oftast en dagsetapp mellan stugorna i fjällen som är cirka 15 kilometer. Se till att de bara bär en liten ryggsäck med lätt packning.

Mat

Mycket av maten du lagar hemma går att laga ute. Potatismos, pasta, ris och såser finns i torkade format även i en vanlig matbutik. Skala bort alla onödiga förpackningar, mät upp och skriv instruktioner direkt på påsarna så slipper du både skräp och vikt. Kom ihåg att ta med kryddor och annat som får maten att smaka mer, som torkad lök eller riven parmesan.

Släpp alla krav på kostcirkeln och se till att det finns säkra kort som gör att barnen får i sig energi. Mellanmål, snacks och humörhöjare i farten är viktigt. Ha med dig rikligt med nötter, russin, kex eller choklad. Det går åt mer när du är i farten hela tiden. Pulversaft eller brustabletter med smak är bra att ha i väskan.

Vandrar ni mellan fjällstugor finns det oftast torrskaffning och konserver att köpa på plats. Komplettera maten där så sparar du några kilo på ryggen.

Hygien

Håller barnen sig rena är risken för magsjuka, skavsår eller infektioner mindre. Sommartid är det oftast inte så svårt att ta ett dopp eller tvätta sig i en bäck eller sjö. Ofta klarar barn kallvatten bättre än vad vuxna gör. Använd tvättlapp så slipper barnen bada om de är tveksamma. Sköt tvätten på kvällen innan läggdags och ladda upp med en varm sovsäck, något varmt att dricka och högläsning efter badet.

Släpa inte på stora förpackningar. Apotek och friluftsbutiker har ofta reseanpassade flaskor och tomma små förpackningar.

Använd gärna tvättlappar i tyg så att inte engångstvättlappar sprids på fjället. Engångspapper och toalettpapper tar du med till en sopstation eller bränner på plats. Var bara noga med att inte elda om det är torrt och brandfara.

Visa alla boenden

Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.