Allemansrättsskolan

Välkommen till allemansrättsskolan! Här kan du på enkel svenska läsa vad den svenska allemansrätten innebär.

Inte störa – inte förstöra. Så kan man sammanfatta allemansrätten. Du får vandra, plocka bär, leka och tälta nästan överallt i naturen utan att fråga om lov. Men det är samtidigt viktigt att du är försiktig och tar hänsyn till djur, natur och andra människor när du är ute i naturen.

Allemansrätten för barn:

Ta med allt skräp hem

Ta med allt ditt skräp när du går hem så skadas inte naturen. Metallburkar, plastpåsar, toapapper och annat skräp kan skada djur, växter och människor. Packa med en skräppåse i väskan så får du lätt med skräpet hem.

Se filmen!

Ta med allt skräp hem

Inte störa – inte förstöra

Allemansrätten innebär att du får röra dig på annans mark utan att fråga om lov. Samtidigt innebär allemansrätten att det är viktigt att du tar hänsyn och är varsam när du är ute i naturen.

Gå inte för nära hus

Gå inte för nära någons hus. Kan du titta in genom fönstret är du alldeles för nära. Tack vare allemansrätten får du gå nästan överallt i naturen, men du får inte gå eller leka på någon annans tomt eller odlingar. Det är viktigt. En bra regel är att hålla dig så långt borta från hus att du inte syns.

Bajsa i en grop

Långt till en toalett eller dass? Du får använda naturen som toalett. Men du behöver skydda djur och människor från dina bakterier. Gör så här: Gräv en grop för bajset och pappret, och täck sedan med sten eller löv. Se också till att du inte är nära ett vattendrag eftersom bakterier sprids i vatten.

Se filmen!

Bajsa i en grop

Titta innan du plockar

Du får plocka blommor, bär och svamp i naturen men det finns några undantag: du får inte plocka fridlysta sorter, och du får inte plocka från någons plantering eller trädgård. Tänk också på att det finns giftiga växter – om du ska äta bär och svamp är det viktigt att du tar reda på att de är ätbara.

Se filmen!

Titta innan du plockar

Du får inte skada naturen

En viktig del av allemansrätten är att du inte får skada naturen. Om du vill bygga en koja får du använda grenar och pinnar som ligger på marken men du får inte bryta grenar från träd. Du får klättra i träd och på berg men inte riva ned växter eller djurbon.

Ta hänsyn till djuren

När du rör dig i naturen behöver du visa hänsyn mot alla djur. Stora som små. Djuren är ofta rädda för människor så kom ihåg att inte jaga, störa eller skada djuren eller deras bon.

Se filmen!

Ta hänsyn till djuren

Håll koll på hunden

Ta gärna med hunden ut i naturen, men låt den inte springa lös så att den stör djur eller fåglar. Det är extra viktigt på våren och sommaren när djuren i skogen har ungar eller ägg.

Elda försiktigt

Var försiktiga när ni eldar i naturen. Välj en plats där elden inte kan sprida sig eller skada naturen. Elda aldrig på klippor, de kan spricka av värmen från elden. Barn ska inte elda själva. Kom ihåg att släcka elden och städa efter er innan ni går.

Bada inte på någons tomt

Vem vill inte bada på sommaren? Det bästa är att du får göra det nästan överallt. Tänk på att inte bada på en strand eller brygga som är del av någons tomt utan att fråga först. Och du måste alltid visa hänsyn till djur och växter – inte störa, inte förstöra.

Visste du att...

…det finns information om allemansrätten på många olika språk?! Naturvårdsverket har tagit fram broschyrer och foldrar om allemansrätten på en rad olika språk. Kolla här!

Allemansrätten på fler språk

Stäng grinden

Nyfikna djur som går i hagar smiter gärna ut om du glömmer att stänga grinden efter dig. Gå försiktigt genom hagar och stäng grinden efter dig. Höga ljud och närmanden kan skrämma djuren så håll dig på ett bra avstånd. Innan du går in i en hage är det bra att kolla vilket djur som bor där, en arg tjur vill du väl inte möta?

Se filmen!

Stäng grinden

Tälta utan att störa

Ni får tälta om ni följer detta: det får vara 2-3 tält på samma plats men inte fler. Ni får stanna 1-2 nätter men inte längre. Ni får inte tälta på ömtålig mark som hagar, odlad mark, planteringar eller på någons tomt. Om ni ser någons hus är ni för nära. Om ni vill slå upp fler tält, eller stanna fler nätter behöver ni fråga markägaren om lov. Tänk på att inte störa eller skada naturen. I naturreservat och friluftsområden kan andra regler gälla – läs noga på anslagstavlor där.

Se filmen!

Tälta utan att förstöra

Andra regler i skyddade områden

Ser du denna symbol är det viktigt att du läser på skyltarna vad du får och inte får göra. Nationalparker, naturreservat och andra skyddade områden kan ha egna regler. Läs och titta noga på skyltarna i området du besöker. Du kan också besöka Länsstyrelsens och kommunens hemsida, där finns allt du behöver veta inför din upptäcktsfärd.

Allemansrätten gäller inte motorfordon

Rätten att röra dig fritt i skog och mark gäller bara när du går. Det gäller inte bilar, fyrhjulingar, mopeder, cross, skotrar och alla andra motorfordon. Att köra på barmark kan skada naturen och skrämma både människor och djur. Du får cykla och rida på leder så länge marken inte skadas. Skotrar har egna leder.

Se filmen!

Allemansrätten gäller inte motorfordon

Ta med allt skräp hem

Se filmen där Pim dyker upp (eller ned). Ta med ditt skräp när du går hem så skadas inte naturen. Metallburkar, plastpåsar, toapapper och annat skräp kan skada djur, växter och människor.

Bajsa i en grop

Se filmen om allebajsrätten. Du får använda naturen som toalett. Men du behöver skydda djur och människor från dina bakterier. Gör så här: Gräv en grop för bajset och pappret, och täck sedan med sten eller löv.

Allemansrätten gäller inte motorfordon

Se filmen där kompisarna undrar vad det är som låter. Du får gå nästan var du vill i naturen. Men bilar, skotrar och andra motorfordon får inte köra var de vill i naturen. De kan skada naturen, och skrämma människor och djur.

Stäng grinden

Se filmen där korna sabbar stämningen. Gå försiktigt genom hagar och stäng alltid grinden efter dig. Nyfikna djur smiter gärna ut och hittar inte hem igen, om du glömmer att stänga grinden.

Ta hänsyn till djuren

Se filmen där kompisarna är på äventyr i fjällen. När du rör dig i naturen behöver du visa hänsyn mot alla djur. Djuren är ofta rädda för människor så kom ihåg att inte jaga, störa eller skada djuren eller deras bon.

Titta innan du plockar

Se filmen där blomman letar efter sin kompis. Du får plocka blommor, bär och svamp i naturen men det finns några undantag: du får inte plocka fridlysta sorter, och du får inte plocka från någons plantering eller trädgård.

Vill du veta mer?

Här hittar du andra webbplatser med bra information om allemansrätten:

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.