Par som pausar under vandring

Allemansrätten och låglandsvandring

Allemansrätten gäller dig som rör dig i skog och mark. De här sakerna är bra att tänka på när du är ute på vandring.

Öppen för alla

Vår svenska natur är öppen för alla. Du får vandra nästan överallt. I Sverige har vi många fantastiska vandringsleder, men det går förstås även bra att ta sig fram i oledad terräng. Det finns dock några saker som är bra att tänka på.

Gå inte över planteringar eller mark som lätt skadas. Om du vandrar i skogen är det bra att vara uppmärksam på nya granplanteringar som är lätta att missa. Det går även bra att ta sig fram på enskilda vägar, men var noga med att respektera tomtgränser i närheten av bostadshus. Anpassa gärna steget efter underlaget, även en vandringskänga kan lämna stora spår efter sig. På våren och hösten är stigarna ofta mjuka och då kan du behöva ta det lite lugnare.

Att tälta

Det går bra att tälta ett par nätter på privat mark – om du vill bo längre behöver du fråga markägaren om lov. Tänk på att välja tältplats med omsorg, gärna en längre bit ifrån närmsta bostadshus. Var försiktig när du slår upp tältet så att inte marken skadas.

Blommor, bär och svamp

Vill du stanna till och njuta av naturen? Blommor, bär och svampar går bra att plocka, men håll koll på vilka arter som är fridlysta i regionen. Om du gör upp eld är sand och grus ofta bra underlag att elda på. Undvik däremot nakna bergytor eller annan ömtålig mark. Var vaksam så att elden inte sprider sig. Tänk på att det ofta är eldningsförbud under sommaren, ett fältkök kan därför vara bra att ha med. Behöver du bränsle till elden går det bra att plocka lösa grenar och kvistar från marken, men bryt inte av något från växande träd och buskar.

Göra upp eld

I våra nationalparker och reservat är allemansrätten ibland utökad och ibland begränsad. Det kan exempelvis innebära att du inte får göra upp eld eller ta med dig hunden. På vissa platser får du inte tälta medan du på andra får tälta längre än vad du får göra utanför nationalparken. Våra STF-värdar hjälper dig gärna att ta reda på vad som gäller för just din tur.

Innan du vandrar vidare, ta gärna en extra titt så att du inte glömmer kvar något skräp.

Allemansrätten är ett gemensamt ansvar

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen. Därför är det vårt gemensamma ansvar att slå vakt om denna urgamla sedvana, inte minst genom att använda den med omtanke. God tur!

Vad säger allemansrätten när du utövar olika aktiviteter i naturen?