Familj som cyklar

Allemansrätten på cykelturen

Allemansrätten gäller dig som rör dig i skog och mark. Här kan du läsa vad som gäller när du cyklar i naturen.

Tälta med hänsyn till mark och omgivning

Tar du med cykeln på semestern åker du enkelt längs markerade cykelleder. Vill du rasta eller övernatta är det aldrig långt till något av STFs boenden. Vill du i stället tälta går det bra att göra det ett par nätter på privat mark. Det tillåter allemansrätten. Vill du bo längre än så behöver du fråga markägaren om lov. Kom ihåg att välja tältplats med omsorg och placera tältet en längre bit ifrån närmsta bostadshus. Var försiktig när du slår upp tältet så att inte marken skadas.

Elda med försiktighet

Vill du stanna till och njuta av naturen? Blommor, bär och svampar går bra att plocka, men håll koll på vilka arter som är fridlysta i regionen. Om du gör upp eld är sand och grus ofta bra underlag att elda på. Undvik däremot nakna bergytor eller mark som lätt skadas. Var vaksam så att elden inte sprider sig. Tänk på att det ofta är eldningsförbud under sommaren, ett fältkök kan därför vara bra att ha med. Behöver du bränsle till elden går det bra att plocka lösa grenar och kvistar från marken, men du får inte bryta av något från växande träd och buskar.

Släng skräp i en soptunna

Innan du cyklar vidare, ta gärna en extra titt så att du inte glömmer kvar något skräp. Ta med skräpet och släng i en soptunna vid slutmålet.

Allemansrätten är ett gemensamt ansvar

Allemansrätten gör att vi alla har tillgång till naturen. Därför är det vårt gemensamma ansvar att slå vakt om denna urgamla sedvana, inte minst genom att använda den med omtanke. God tur!

Vad säger allemansrätten när du utövar olika aktiviteter i naturen?