Vänner som ser ut över älv

FAQ för Fjälluffa Familj

Fjälluffa gör det möjligt för fler ovana vandrare att upptäcka fjällen – nu även tillsammans med familjen. Det nya konceptet kallar vi just Fjälluffa Familj.

Varför arrangerar STF Fjälluffa Familj?
I tidigare fjällprojekt för barnfamiljer (Get Real Kids 2015) har det tydligt framgått vilken stor osäkerhet det finns för friluftsliv på fjället, och inför en fjällvandring. Allt från hur det fungerar i en fjällstuga, med markerade leder till vilken utrustning som är lämplig att ta med. För många familjer är det även en prisfråga. STFs ambition med Fjälluffa Familj är att ge ovana friluftsintresserade familjer den kunskap som behövs. Och till ett pris som passar många familjers plånböcker. Totalt tar vi emot cirka 60 familjer i sommar.

Var genomförs Fjälluffa Familj?
I Härjedalsfjällen med start i Ljungdalen/Kläppen. Vandringen går via STF Helags Fjällstation och STF Fältjägarn Fjällstuga, till Ramundberget. Därifrån buss tillbaka till Ljungdalen/Kläppen.

Vilken fjällkartor kan vi använda?
Jämtlandstriangeln 1:50 000 Utgivare Calazo eller Jämtlandsfjällen 1:75 000 Outdoorkartan Utgivare Norstedts

Vem kan delta?
Vuxna med barn mellan 10–14 år (född 2006–2010), helt enkelt friluftsintresserade familjer som saknar erfarenhet men vill till fjällen. Under vandringen behöver alla vara STF-medlemmar. Här kan du bli medlem om du inte redan är det.

När genomförs Fjälluffa Familj?
Under veckorna 26–28. Startdagar tisdag, onsdag, torsdag, fredag. Totalt blir det 12 startdagar under tre veckor. Första startdag tisdag 23 juni. Sista startdag fredag 10 juli.

Hur många platser finns det?
Det finns plats för fem familjer varje startdag. Totalt cirka 60 familjer. Max två barn per vuxen.

Vad kostar det?
Vuxen 995 sek
Barn 595 sek

Vad ingår i priset?

  • Ospecificerat boende två nätter på STF Helags Fjällstation
  • En middag och en frukost på STF Helags Fjällstation
  • Introduktion med fjällguide på STF Helags Fjällstation (barn har egen guide)
  • Ospecificerat boende en natt på STF Fältjägaren fjällstuga
  • Träff med stugvärd i STF Fältjägaren fjällstuga
  • Bussresa från Ramundberget tillbaka till Ljungdalen/Kläppen

Hur tar vi oss till och från Ljungdalen/Kläppen?
Vi tror att de flesta kommer att resa med bil. Det finns även buss från Östersund till Ljungdalen, men med buss kommer ni bara till Ljungdalen. Till Kläppen är det då ungefär 6 km. Taxi finns i Ljungdalen.

En alternativ vandringsled finns från Ljungdalen till STF Helags, den är 20 km. Vår rekommendation för nybörjare är att starta i Kläppen.

Vilken utrustning behöver vi ha med oss?
Här kan ni se rekommendationer om vad som kan behövas på en sommarfjällvandring mellan fjällstugor och stationer.

Läs utrustningstipsen här.

Hur går Fjälluffa Familj till?
Familjen startar sin vandring i Ljungdalen/Kläppen. Bilväg finns till Kläppen och avgiftsbelagd parkering där vandringsleden startar. Från Kläppen vandrar familjen på egen hand till STF Helags fjällstation. Det är ungefär 12 km vandring på markerad led och tydlig stig, halva sträckan går i fjällbjörkskog och halva på kalfjället. (Det är ingen guide med på vandringen)

Väl framme på Helags fjällstation checkar familjen in i receptionen och deltar på kvällens välkomstträff kl 20. Stugan ni bor i har fyrbädds- och 10-bäddsrum. På fjällstationen stannar familjen i två nätter. Första dagen ingår middag och första morgonen frukost. Andra måltider kan lagas i självhushållskök. Butik för inköp av mat finns för den som inte har tagit med egen.

På fjällstationen genomförs en fjällintroduktion dag två, med start efter frukost. Tillsammans träffar alla vuxna en fjällguide. Barnen har sin egen guide med eget program! Under fjällintroduktionen blir det information och samtal om sådant som är bra att veta om fjällvandring. Det kommer att handla om utrustning, markerade leder, fjällstugor, fjällstationer, kartor och annat fjällkunnande. Det blir också information om vandringsmöjligheter i andra fjällområden.

Dag tre går vandringen vidare till STF Fältjägaren fjällstuga, dit är det 12 km utmed markerad led. I stugan tar stugvärd emot och under en gemensam samling visar värden runt och berättar om hur det är att bo i STF fjällstugor. Måltider lagar familjerna på egen hand i stugans självhushållskök. Liten butik finns i fjällstugan där mat kan köpas.

Dag fyra fortsätter vandringen till Ramundberget. Den turen är 16 km på markerad led. Ramundberget ligger vid vägs ände. Där finns ett stort fjällhotell som dock är stängt vecka 26 men öppet från fredag vecka 27 och vecka 28. Kl. 16.30 går en förbokad buss från Ramundberget tillbaka till Ljungdalen/Kläppen. Bussfärden är sex mil och går över kalfjället på Flatruet.

Kan vi övernatta på STF vandrarhem i närheten innan vi startar?
Det finns STF vandrarhem i Ljungdalen och Tänndalen.

Mobiltelefon under turen
Telefon fungerar under hela turen med flera abonnemang – bland andra Telia.

Hur bokar vi?
Från den 18 mars är Fjälluffa Familj bokningsbart på STF hemsida. Ni kan boka er plats här. Begränsat antal – först till kvarn gäller. Vid bokningen kan ni lösa medlemskap i STF om ni inte redan är medlemmar.

Avbokning kan göras kostnadsfritt fram till 30 dagar före bokat start. Därefter sker ingen återbetalning.

Har ni fler frågor?
Kontakta oss på: fjalluffa@stfturist.se

Boka Fjälluffa Familj

Från den 18 mars kan du boka Fjälluffa Familj på hemsidan.

Boka nu
Stäng

Det kan vara svårt att skiljas från en trogen följeslagare...

Men för att du inte skall gå miste om funktioner på vår webbplats rekommenderar vi att du byter till en av följande webbläsare och aktiverar automatiska uppdateringar.