
Nya arbeten under 2019
Sommaren 2019 fortsatte eldsjälarna inom dugnad att rusta stugplatserna utmed Kungsleden. Pengar insamlade från Kungsleden-faddrar bekostar material och arbetet sker på ideell basis.
– Tjäktjas stugvärdsstuga fick nytt kök, målade väggar samt nya golv. Även stugplatsens säkerhetsrum fräschades upp.
– Teusajaure fick en helt ny stugvärdsstuga på cirka 15 kvm.
– Ny stor vedbod på 50 kvm byggdes i Alesjaure.
– Kaitumjaures två fjällstugor och bastu, förråd och ett dass blev ompysslade.
– Och tre mobila fixargrupper har varit ute och gjort småjobb, bland annat så fick fjällstugorna från Kvikkjokk till Saltoluokta kärlek.
Fortsatt upprustning Tjäktja och Abiskojaure
Under 2018 har våra dugnadsarbetare fortsatt att rusta stugor längs Kungsleden.
– STF Tjäktja målades om och fick nya golv och kök.
– I Abiskojaure målades fasader.
– STF Pårte där båda gäststugorna fick ny fasadfärg och vissa fönster blev omkittade.
Upprustning av fjällstugorna Abiskojaure, Alesjaure och Singi
Under våren och hösten 2017 har våra dugnadsarbetare rustat tre fjällstugor längs Kungsleden.
• I Abiskojaure fjällstugan har vi målat om i 5 rum lagt nya golv och bytt ut det gamla slitna köket.
• En av fjällstugorna i Alesjaure har renoveras invändigt. Stugan har fått nya golv, målat tak och väggar samt nytt kök.
• En av Singistugorna har målats utvändigt. Alla fönster har restaurerats och målats.
Ny servicestuga i Tjäktja och Sälka
Intresset för tältning i fjällen har ökat markant och därmed trycket på fjällstugorna. Vid fjällstugorna Tjäktja och Sälka har ny stuga byggts i syfte att avlasta huvudbyggnaderna. Servicestugorna erbjuder självhushåll och en plats för tältare att mötas under tak.
Tillgänglighetsanpassning av STF Abiskojaure fjällstuga
När Kungen fyllde 70 år överlämnade Länsstyrelserna och Svenska Turistföreningen en gemensam gåva i form av ett fadderskap på Kungsleden. Gåvan på 250 000 kr gick oavkortat till att tillgänglighetsanpassa STF Abiskojaure fjällstuga i Abisko Nationalpark, 14 kilometer in på Kungsleden. Samtliga Länsstyrelser har bidragit med 5 000 kronor vardera förutom Länsstyrelsen i Norrbotten som går in med en summa av 150 000 kronor. Svenska Turistföreningen bidrar med motsvarande summa som Länsstyrelserna i form av arbetsinsatser.
Arbetet håller på att slutföras nu under vintern när det är snöföre, av miljöskäl och för att det helt enkelt är billigare att renovera i väglöst land under vintern. Arbetet kommer att stå färdigt till vintersäsongen 2017 och formellt invigas i mars av Kungen.
Följande har gjorts för att tillgänglighetsanpassa STF Abiskojaure:
- Ramper har byggts från helikopterplattan till boningshuset, från boningshuset till dasset och vidare till bastun och butiken.
- Boningshuset har anpassats genom att dörrar har breddats, pentry och sängar har byggts om för att göra det möjligt för människor i rullstol att övernatta och använda stugan fullt ut.
- Ett nytt torrdass och även bastu och butik är ombyggda med bland annat bredare dörrar.
Denna tillgänglighetsanpassning gör det möjligt för ännu fler att upptäcka väglöst land och njuta av den fantastiska naturupplevelse Abisko Nationalpark bjuder på.
Upprustning av STF Alesjaure och ny bastu i STF Kaitumjaure
Närmare 1 087 000 kronor har medlemmarna i Naturkompaniets kundklubb skänkt till Stötta Kungsleden. Pengarna har gått till upprustning av STF Alesjaure och en helt ny bastu i STF Kaitumjaure. STF Alesajaure ligger uppe på kalfjället med milsvid utsikt över sjöar och fjäll. Det är STFs största stugplats och härifrån finns oändliga möjligheter att välja utflyktsmål och turer. Det finns tre gäststugor. Nu är det stuga 1 och 2 som rustats och fått nya golv, fönster, innerdörrar, och ett nytt kök. STF Kaitumjaure ligger vackert på en sluttning ner mot sjön Kaitumjaure. Från fjällstugan har du underbar utsikt ner mot den långsmala sjön som kantas av branta fjällsidor. Nära fjällstugan har vi byggt en ny bastu som är perfekt för både vandrare och skidåkare. Den nya bastun är en plats för avkoppling där du kan värma dig och fräscha upp dig efter en dag på fjället.
Nu står STF Singi rustad och klar
Singistugan ligger där vägen från Kungsleden delar sig och du kan svänga av till Kebnekaises fjällstation. Det är en av de mest frekvent besökta fjällstugorna utmed Kungsleden. Därför blir slitaget stort. Våren 2015 var det äntligen dags att ge den stora gäststugan en totalrenovering invändigt. Det är den första fjällstugan vi har kunnat rusta upp tack vare pengar som samlats in genom kampanjen Stötta Kungsleden. Stort tack till dig som har stöttat! STF Singi fjällstuga byggdes 1929 och den stora gäststugan rustades upp invändigt senast på 70-talet. Den stora gäststugan har nu fått en ny ytterdörr, nya innerdörrar, nya fönster, nya golv, nytt kök, nya golv- och taklister, samt foder till dörrar och fönster. Dessutom har hela stugan blivit ommålad invändigt.
STF Sälka är rustad med hjälp av dugnadsarbetare
Frivilligt dugnadsarbete är mycket värdefullt för underhållsarbetet på STFs fastigheter i fjällen. Varje sommar åker grupper med dugnadsarbetare upp till fjällen för att helt ideellt göra viktiga och nödvändiga upprustningar. Sommaren 2015 rustades stuga 62 i STF Sälka av en grupp engagerade medlemmar. De genomförde en total renovering av stugan invändigt inklusive installerade nytt kök, bytte alla fönster, målade om alla väggar och tak, samt la nya golv.
Under sommaren 2016 rustades den andra stugan i Sälka invändigt med hjälpa av dugnadsarbetare. Bidragspengar från Fjällräven Classic bekostade materialet.
Nya inköp till stugorna
I september 2014 köpte vi 55 stycken bäddmadrasser till STF Abiskojaure fjällstugan. Detta är den första fjällstugan utmed Kungsleden för de som startar i Abisko, och även en av de mest välbesökta. Under 2015 uppdateras huggkubbar, yxor och vedklyvar i Kungsledens stugor. Utöver yxor och kubbar kommer även mycket av den gamla köksutrustningen bytas ut i stugorna för att det ska blir lättare för gästerna att effektivt laga den efterlängtade maten på fjället.
Hur vi praktiskt går till väga när vi renoverar i väglöst land
Eftersom våra fjällstugor ligger mitt ute på fjället måste vi planera våra transporter av material noga. Vi samordnar inköp, transporter och arbetet så långt det går i väglöst land. Vi försöker utföra de flesta transporter under vintern när material kan fraktas med bandvagn och skoter vilket är bättre än med helikopter. Framförallt är det viktigt för oss att inte störa rennäringen vid transporter och renoveringar då många stugor ligger i renbetesland. Därför planerar vi de flesta större renoveringarna att påbörjas precis efter vintersäsongen är över och innan sommarsäsongen börjar.